Det finns redan flera aktörer som arbetar på nya optiska lagringsmedium för att lagra hundratals gigabyte data, exempelvis för säkerhetskopiering. Nu meddelar Pioneer att även de har nya skivor i kikaren, den här gången baserat på den existerande blu-ray-tekniken.

För inte allt för länge sedan meddelade Sony och Panasonic att de arbetar på en ny optisk lagringsstandard, Archival Disc, som med lagringsutrymme omkring 300 gigabyte och uppåt är tänkt att användas främst för säkerhetskopiering och långtidslagring av viktig data. Pioneer vill dock inte vara sämre, och arbetar nu på en konkurrerande lösning.

Den största skillnaden mellan Archival Disk och Pioneers ännu ej namngivna standard är att Archival Disk bygger på helt nya standarder, medan Pioneer istället vill utöka den existerande blu-ray-tekniken. Dagens rymligaste blu-ray-skivor använder sig av fyra lager, och Pioneer vill utöka detta till åtta lager.

Det skulle resultera i 256 gigabyte lagringsutrymme, därmed inte riktigt lika mycket som de 300 gigabyte som utlovas från Archival Disk. Däremot bör hårdvaran som krävs för bränning och uppspelning av Pioneers standard vara billigare att ta fram då den bygger på existerande teknik.

Dessutom är det möjligt att Pioneers alternativ av just den anledningen kan komma att marknadsföras för konsumenter i högre grad, vilket i sin tur banar väg för exempelvis 4K-video på optisk media. Sådan marknadsföring ligger dock fortfarande en bit bort, och när 4K-film på allvar börjar marknadsföras till konsumenterna återstår det att se om många kommer vara vidare sugna på att uppgradera sin Blu-ray-spelare efter att redan ha uppgraderat till en 4K-TV, eller om streaming och DRM-skyddad nedladdad video istället kommer få överhanden för högupplöst film.

Via: Fudzilla


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid