Du som har en Raspberry Pi och som har stött på ett projekt som kräver mer lagring än vad som kan få i ett microSD-kort, har Western Digital nu introducerat ett hårddisk-kit för den lilla datorn. Med en kabel och en liten 1TB-hårddisk kan entusiaster snabbt få hög lagringskapacitet till sin Pi.

Raspberry Pi är en riktigt imponerande liten dator som också är riktigt billig. En av förklaringarna till enhetens pris är dess brist på lagringsutrymme. Användare förlitar får förlita sig på microSD-kort eller USB-enheter för att lagra data. Nu har Western Digital presenterat et kit med komponenter som ska göra det enkelt för Raspberry Pi-entusiaster att snabbt koppla den lilla datorn till en kompakt hårddisk.

Allt genom en kabel

Wdlabs Pidrive Kit kallas den kombination av komponenter som Western Digital har valt ut för Raspberry Pi. I kitet inkluderas en en terabyte hårddisk som vanligen används i Western Digitals Passport Ultra-serie. Hårddisken är alltså i 2,5 tumsformat och är tillräckligt tunn för att vara lätt att få plats med i små skal. Hårddisken har ett inbyggt USB 3.0-gränssnitt och kan kopplas direkt med USB-kabel till Raspberry Pi.

Enheten har en inkluderad AC-adapter som används för att ge ström till både hårddisken och Raspberry Pi-enheten. Western Digital skickar med en kabel som är kopplad till hårddisken som sedan förgrenar sig till AC-adaptern, till en microUSB-port som leder till Raspberry Pi och till en USB Typ-A-port som överför data till Raspberry Pi. Eftersom Raspberry Pi inte har stöd för USB 3.0 går det dock inte att förvänta sig några höga överföringshastigheter från hårddisken.

Det är den speciella kabeln och faktumet att den säljs tillsammans med en AC-adapter, hårddisk och microSD-kort som gör Pidrive speciell. AC-adaptern är inte särskilt unik och hårddisken kan i teorin ersättas med vilken annan USB 3.0-hårddisk som helst. Poängen med paketet är att göra det enkelt för entusiaster att skapa en lagringslösning för Raspberry Pi.

WD pidrive 2

Lågt pris

Western Digitals lilla paket är ett intressant koncept och har ett förvånansvärt lågt pris, motsvarande 420 kronor. Priset är imponerande med tanke på att en Western Digital Passport Ultra 1TB kostar 800 kronor i Sverige. Med det sagt skulle det svenska priset för modellen troligen vara betydligt högre än 420 kronor. I nuläget finns det dock inget sätt att köpa Pidrive i Sverige. Western Digital skickar inte till Sverige och säljer det inte i Sverige. Vi får med andra ord bara hoppas på att det kommer hit någon gång i framtiden eller att någon annan tillverkare kopierar konceptet.

Källa: Western Digital

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid