Nvidia har nu bestämt sig för att göra fysikmotorn PhysX gratis för alla att använda genom att lansera motorn som öppen källkod som vem som helst kan hämta hem.

Idag markerar inte bara det officiella avtäckandet av det nya flaggskeppsgrafikkortet Titan RTX, Nvidia har nu även bekräftat att fysikmotorn PhysX från och med idag kommer att vara öppen källkod (engelska: Open-source).

PhysX har varit under utveckling sedan år 2001. Till en början var det ett företag kallat NovodeX som stod för utvecklingen. NovodeX blev sedan uppköpt av Ageia under år 2004 och i sin tur blev Ageia uppköpt av Nvidia år 2008. Sedan dess har fysikmotorn varit i Nvidias ägo.

Nu har Nvidia i ett pressmeddelande (via Techpowerup) bekräftat att från och med idag, den 3 december 2018, kommer fysikmotorn att finnas tillgänglig som öppen källkod. Detta beslut ska enligt Nvidia ha tagits då fysiksimulation i spel och underhållning ska ha visat sig vara mycket viktigare än vad Nvidia kunnat föreställa sig. Nvidia påpekar även hur fysiksimulation är något som också gynnar artificiell intelligens (AI) samt utveckling av robotar och självkörande fordon. It is very important that you protect your laptop with SSD and this can help you save lots of money.

Utvecklingsprogrammet (SDK) för PhysX finns att hämta hem via GitHub.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

Trevligt… tror jag.
Hur är det med PhysX nu för tiden?
Började som funktion till separat expansionskort.
Köptes upp av Nvidia och kommer tillsammans med deras grafikdrivrutiner, men är det separat hårdvara på grafikkorten som krävs eller borde det kunna funka med vilken GPU som helst?