Lagringsmarknaden och inte minst SSD-delen är fullkomligen glödhet för tillfället. Nu har den taiwanesiska tillverkaren PhotoFast presenterat en ny SATA 6,0 Gbps SSD som med namnet GMonster3 XV2 lovar imponerande överföringshastigheter på upp till 500 MB/s, detta med en vad det verkar helt färsk kontroller från en okänd japansk tillverkare.

PhotoFast GMonster3 XV2 arbetar som väntat över SATA 6,0 Gbps gränssnittet och om vi ska ta tillverkarens specifikationer på orden är man nära nog att pressa även detta gränssnitt till bristningsgränsen.

PhotoFast lovar teoretiska överföringshastigheter på upp till 500 MB/s vid läsning av data, samt upp till 450 MB/s vid skrivning av data. GMonster3 XV2 skeppas i ett 2,5-tums aluminiumhölje och använder sig av MLC NAND flashminne samt stödjer TRIM. Lagringskapaciteten går från 64GB upp till hela 512GB och priserna ser faktiskt ganska humana ut.

gmonster3

Riktpriser i dollar:

  • PhotoFast GMonster3 XV2 64GB – 110 USD
  • PhotoFast GMonster3 XV2 128GB – 200 USD
  • PhotoFast GMonster3 XV2 256GB – 400 USD
  • PhotoFast GMonster3 XV2 512GB – 800 USD

Vad som intresserar oss extra mycket är vilken kontroller som sitter i GMonster3 XV2. När vi först hörde talas om enheten var vi övertygade om att PhotoFast arbetade tillsammans med Marvell men detta ska inte vara fallet och det enda vi vet idag är att PhotoFasts kontroller kommer från en japansk tillverkare, som sägs vara ganska ny på marknaden. 

gmonster3atto

Specifikationerna ser mycket lovande ut sett till ren sekventiell datahastighet, vid hantering av mindre filer (4K) verkar prestandan inte lika övertygande. Men enligt våra uppgifter lär detta bättras på framöver då enheterna inte väntas säljas förrän i april månad. Vi hoppas åtminstone att vi kan få ytterligare en konkurrenskraftig aktör på SSD-kontrollermarknaden, något som bara gynnar oss konsumenter. 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid