Philips satsar precis som övriga hemelektroniktillverkare hårt på TV-marknaden men gör det med ett något annorlunda fokus. Under IFA-mässan visar man upp Ambilight Projection, en vidareutveckling av företagets bakåtstrålande tvbelysning som med hjälp av nio separata miniprojektorer breder ut TV-bilden över hela väggen, en funktion kanske mer party än nödvändig.

Philips Ambilux UHD är en kommande toppmodell på TV-marknaden och stödjer som de flesta konkurrenter ultrahd-upplösning samt kommer med en rejäl bildyta på 65-tum. I övrigt var detaljerna kring TV-apparatens specifikationer något knapphändiga men enligt representanter på plats fanns det idag inga uppgifter om stöd för exempelvis HDR-teknik.

Det Philips istället gjorde ett stort nummer av var deras bakprojektionsteknik Ambilight Projection. Istället för en mängd ljusdioder på baksidan av TV-apparaten som i tidigare ambilight implementeringar har man nu satsat på regelrätta projektorer. Totalt nio miniprojektorer på baksidan av TV-apparaten projicerar bilden som visas på TV:n mot väggen bakom. Bilden är inte skarp utan mer som en gloria för att ge en mer omslutande effekt och lätta stressen på ögonen vid långvarigt tittande vilket varit en av säljargumenten för Philips tidigare ambilight teknik.

Partyeffekten är påtaglig, kanske för påtaglig

Den demo Philips utförde på mässan var med projektorernas ljusstyrka uppskruvade till max och gav effekten av att vi snarare tappade fokus på den verkliga TV-bilden men bidrag till en häftig ”partyeffekt” med musikvideos och liknande utsmetade över hela väggen.

Philips Ambilux UHD ska lanseras senare i år och någon prislapp är ännu inte spikad men troligtvis landar den på över 50 000 kronor där vi idag hittar riktpriset för företagets toppmodeller i samma storlek med den äldre ambilight-tekniken. Det återstår att se hur väl Ambilux presterar för den som är ute efter maximal bildkvalitét men det var onekligen mässans mest partyglada TV-apparat.

Fler nyheter från IFA:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid