Small preview image

AMD var tvugna att återigen höja ribban för sina processorers strömförbrukning när man lanserade sitt nya flaggskepp Phenom II X4 965 tidigare i år. Den nya modellen blev den första 45nm tillverkade proessorn från tillverkaren med ett TDP-värde på 140W vilket inte var allt för smickrande. Ganska tidigt efter lanseringen kom uppgifter om att AMD jobbade på en strömsnål variant och denna har nu lanserats med en del oväntade godsaker på köpet.



Förutom en sänkt strömförbrukning, med ett 125W TDP-värde, har AMD även uppdaterat sin nya C3 stepping av Phenom II-kärnan med ett hårdvarubaserat stöd för strömsparfunktionen Enhanced Halt State C1E samt officiellt stöd för fyra stycken DDR3-1333 moduler.


AMD har med andra ord gjort tre stora förändringar sedan den äldre C2-steppingen som används i alla Deneb-baserade Phenom II-processorer.


Den nya processormodellen ser ut att ge både bättre överklockningspotential, särskilt vid standardspänning, samtidigt som strömförbrukningen hålls på lägsta nivå utan att påverka prestandan.


Efter att AMD under förra månaden sänkte priserna på sina Phenom II-processorer kan man nu få deras toppmodell för runt 1800 kronor, man ska bara se till att få tag på en CPU med ett ”M” i slutet på serienumret (Den äldre C2 serien har ett ”I”), vilket indikerar att det är en modell ur AMDs nya stepping.


Här nedan är några tester som dykt upp på den nya C3-steppade Phenom II X4 965 processorn:
FiringsquadGuru3DTechReport


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid