Att spela upp video från en telefon till TV är inte alltid smärtfritt, speciellt med dagens MHL-standard som kan stöta på kompatibilitetsproblem mellan olika enheter. VESA har därför tagit fram Mobility DisplayPort – en standard som backas upp av deras 180 medlemmar.

Mobility DisplayPort, kort förkortat till MyDP, är tänkt ska bli den nya standarden för att spela upp allt från musik, till film och stereoskopiskt 3D-material över till en extern skärm. MyDP som är en mindre variant av DisplayPort ska gå att koppla in till en extern skärm med antingen DisplayPort eller HDMI-anslutning.

Samsung Galaxy S II tillsammans med en MHL-adapter

Kabeln är passiv och klarar av att spela upp film i Full HD (1 920 x 1 080), 24-bit färg med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Standarden har också stöd för externa enheter som möss, tangentbord och stöd för en fjärrkontroll som används till skärmen. MyDP-kabeln ska även fungera för att ladda enheten, medan den är inkopplad i skärmen. Tyvärr har VESA och DisplayPort inte släppt några bilder eller mått på hur mycket plats det nya gränssnittet tar, mot dagens lösningar.

VESA förväntar sig att standarden kommer användas i ”nästa generations” smartphones, surfplattor och ultrabooks. Vi ser definitivt hur en standard som denna har en plats hos samtliga enheter, inte minst smartphones och surfplattor där det inte är ovanligt att man idag måste förlita sig på proprietär utrustning från en tillverkare. Men även ultrabooks är grovt begränsade av antalet anslutningsplatser och i jakten på tunnare enheter, kan en standard som denna vara på sin plats.


Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Farrisen
Farrisen
11 Årtal sedan

MyDP
[imgcomment image[/img]

this
this
11 Årtal sedan

hehe

Tintin
11 Årtal sedan

Så vad är det denna klarar som inte en HDMI-kabel klarar? Och vad är det här med att den stöder fjärrkontroll? Menar de att vi ska gå tillbaks till en trådad fjärr? Tokigt tycker jag. Sedan kan man inte annat än rent av avsky dessa nya standarder som byts var femte år. De gör detta endast för att lura oss konsumenter att behöva köpa nya prylar för att de ska fungera ihop med andra nya prylar. Köper man en sak idag så kan man vara tvärsäker på att den inte går att koppla ihop med en fem år gammal TV… Läs hela »

dlq84
dlq84
11 Årtal sedan

[quote name=”Tintin”]Nej se istället till att utveckla HDMI direkt så slipper man krångel.[/quote]

Är inte HDMI direct en ny standard som läggs i högen som du hatar?

DP är licensfri och öppen och klarar väl dessutom högre upplösningar än hdmi?

kacktjarn
kacktjarn
11 Årtal sedan

Tycker det känns okej så länge som alla enas om detta och kör på det ett bra tag framöver och givetvis att det ska fungera lika bra som tex. Micro USB som har rättat till många problem med laddning av telefoner.

Enligt mig är att få bort alla kompatibilitetsproblem och att hålla väldigt hög kvalitet det viktiga i detta fallet.

Kogster
Kogster
11 Årtal sedan

[quote name=”Tintin”]Så vad är det denna klarar som inte en HDMI-kabel klarar? Och vad är det här med att den stöder fjärrkontroll? Menar de att vi ska gå tillbaks till en trådad fjärr? Tokigt tycker jag. Sedan kan man inte annat än rent av avsky dessa nya standarder som byts var femte år. De gör detta endast för att lura oss konsumenter att behöva köpa nya prylar för att de ska fungera ihop med andra nya prylar. Köper man en sak idag så kan man vara tvärsäker på att den inte går att koppla ihop med en fem år gammal… Läs hela »