Intels nya gränssnitt Thunderbolt är på uppdrag att på lång sikt kunna ersätta alla, eller i alla fall de allra flesta kablar. Idag har bara Apple Thunderbolt integrerat i sina nyare bärbara och stationära enheter men 2012 väntas även andra tillverkare att komma med Thunderbolt. Dock HP säger sig inte vara imponerade över hur tekniken ser ut idag och anser att den är överflödig när vi har USB 3.0.

HP var en av de första parterna att visa intressa för Intel Thunderbolt men intresset har minst sagt avsvalnat sedan lanseringen av den nya tekniken. Problemet ska vara att HP inte ser något mervärde i att ha Thunderbolt och menar på att USB 3.0 faktiskt räcker gott och väl. HP:s Xavier Lauwaert anser att det är en standard som saknar en plats på marknaden idag och att han ännu inte är övertygad.

thunderbolt2

Thunderbolt använder idag samma typ av ingång som DisplayPort

Thunderbolt är idag världens snabbaste gränssnitt för konsumenter med en hastighet på 10 Gbit/s. USB 3.0 har idag bara 5 Gbit/s men samtidigt har vi inte en enda enhet som faktiskt gör USB 3.0 till någon begränsning, sen det faktum att USB 3.0-enheter faktiskt är kompatibel även med äldre USB 1.1 och 2.0-portar och vice-versa.

Thunderbolt tekniken har idag stöd för och använder sig av PCI-Express och DisplayPort-protokollen men i framtiden är tanke att integrera ännu flera protokoll och öka bandbredden för att verkligen göra det till en kabel som kan ersätta alla. Men idag är tekniken dyr och det saknas faktiskt enheter som stödjer Thunderbolt så det ser ut som att Intel har en lång uppförsbacke att ta sig upp för innan det blir ett attraktivt alternativ för OEM-tillverkarna och konsumenter.

Källa: Reuters

Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Lär väl bli lite av IEEE1394 av det hela till slut, många har det men inga saker att koppla in på det. Med USB kan man vara säker på att det går att koppla in hos den man åker till.