Vi väntar ivrigt på en konsumentvariant av Oculus Rift, men redan i år kan de som köpt en Samsung Galaxy Note 4 få en försmak av vad som komma skall för virtuell verklighet i och med tillbehöret Gear VR. Det innebär dock inte att programmerare får fria tyglar – all VR-mjukvara måste gå genom Oculus.

I samband med lanseringen av sin nya entusiasttelefon Galaxy Note 4 presenterade Samsung även sin egen mobila VR-satsning, Gear VR. Istället för en stationär helhetslösning som ”riktiga” Oculus Rift är Gear VR ett portabelt VR-headset där du använder en Galaxy Note 4 som skärm.

Gear VR är framtaget i samarbete med Oculus VR och vi har tidigare noterat de två företagens samarbete för just virtuell verklighet. Det sitter nämligen en skärm direkt hämtad från Samsung Galaxy Note 3 inbyggd i andra generationens utvecklarkit av Oculus Rift, så det finns många paralleller att dra mellan Gear VR och ett faktiskt Oculus Rift-headset.

Oculus står för all VR-mjukvara

Det samarbetet visar sig även göra ett avtryck i mjukvaran till Gear VR, då Oculus och Samsung nu bekräftat att utvecklare inte kommer kunna distrubera applikationer för VR-headsetet via Google Play Store – all mjukvara kommer behöva hämtas genom Oculus egen applikationsbutik.

”On Gear VR, there will be an Oculus store and that’s how you’ll get Gear VR applications”

Enligt Oculus är det en fråga om kvalitetskontroll, och man jämför lösningen med Steam till PC. Oculus vill kunna tillhändahålla både utvecklarverktyg, support och marknadsföring i ett paket. Målet är att plattformen ska vara så fungera så smärtfritt som möjligt för både utvecklare och användare.

”We’ll have a lot more details about this later, but it’s going to be something that’s very developer friendly. Our goal is to be the platform, to provide the tools that developers need, and to bring the users in,” he stated. ”And that it will be as painless as we can make it”.

Men då Gear VR främst är en monteringslösning med linser för Galaxy Note 4 och i sig innehåller väldigt lite elektronik är frågan exakt hur Oculus hade tänkt hindra tillräckligt händiga utvecklare från att kringgå begränsningen. Gear VR använder sig av telefonens inbyggda sensorer, så det bör inte vara en teknisk omöjlighet att bygga en helt separat VR-applikation. Vi bör få veta mer om exakt hur systemet kommer fungera i takt med att ekosystemet växer och Gear VR hittar ut till fler utvecklare och kunder.

Via: Tweaktown


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid