Intel lanserade för ett tag sedan deras Thunderbolt-teknologi som än så länge bara används i Apple:s bärbara datorer MacBook, men från och med nästa år kommer vi även få se teknologin i PC och flera tillverkare har redan visat intresse. Men Intel pratar redan om Thunderbolt:s uppföljare som ska nå hela 50 Gb/s och ska komma till ett lägre pris än dagens.

Intel Thunderbolt fick ett relativt milt mottagande vid lansering och än idag saknar vi enheter med den nya standarden från Intel. Men tanken bakom Thunderbolt är att på lång sikt kunna ersätta majoriteten av kablarna till och från en dator. Men idag är det stora problemet för Thunderbolt att det är en proprietär standard, samt att den är på tok för dyr för att vara slagkraftig mot den öppna USB-standarden.

Uppföljaren till Thunderbolt ska enligt Intel själva vara ett komplement till vad de redan har släppt. Den nya generationen ska stödja hastigheter på upp till 50 Gb/s på en sträcka av 100 meter, kabeln ska vara mycket tunnare än det vi ser i dagens Thunderbolt och USB 3.0 och enligt Intel själva ska de arbeta på att göra Thunderbolt till ett mycket billigare alternativ än idag.

Intels Thunderbolt kontrollerkrets i nya Apple MacBook Pro

Den nya teknologin ska precis som dagens mikroprocessorer och kretsar byggas på kisel, men för att kunna skrämma upp Thunderbolt i hela 50 Gb/s samt att klara av sträckan på upp till 100 meter ska man introducera foton-teknik i sin tillverkningsprocess. Man ska även kombinera sändaren och mottagaren till en och samma krets i Thunderbolt, samt krympa kretsen för att få ned kostnaderna så lågt som möjligt, något som faktiskt är det största problemet för den nya teknologin idag. Enligt Intel ska kretsen bli så pass liten att den ska kunna användas i smartphone:s och surfplattor utan att lämna ett för stort fotavtryck.

Användnings området för den nya Thunderbolt-teknologin ska bli smartphone:s, surfplattor, PC och kringutrustning som externa lagringsenheter. Under mitten av decenniet väntas upplösningen på skärmar att öka till det fyrdubbla mot idag vilket betyder att en mycket större mängd data än tidigare måste kunna skickas till din TV eller Dator-skärm, detta är någonting man har i åtanke under utvecklingen av den nya Thunderbolt.

Idag stödjer Thunderbolt protokollen DisplayPort och PCI-Express men nästa generation ska troligtvis stödja ännu fler än så för att verkligen kunna bli en kabel att ersätta alla.

Källa: PCWorld

Relaterade Nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
Tempel
12 Årtal sedan

Blir licensavgiften lite för stor så går dom andra ihop och gör en öppen standard ala USB och så blir det här en återvändsgränd. Ser ju helst att det är just det som sker.

Massor
Massor
12 Årtal sedan

sen känns det lite fult att sno daemon tools logga…