Nokia har under onsdagskvällen presenterat sin nästa generations Lumia-serie av smartphones. Flaggskeppet Nokia Lumia 920 var först ut med kraftfullare processorer, högupplöst skärm och trådlös laddningsteknik. Men inte minst Microsofts purfärska mobila operativsystem Windows Phone 8.

Nokia och Microsoft går som väntat hand i hand inför den efterlängtade lanseringen av Windows Phone 8 och trots att Samsung redan under IFA förra veckan gav oss en tjuvtitt på deras Windows Phone 8-telefon ATIV S är det Nokia som står för den första officiella lanseringen.

Nokia Lumia 920 får intelligent skärm och trådlös laddning

Nokia Lumia 920 heter företagets nya flaggskepp som med nya riktlinjer för Windows Phone 8 får sig en rejäl uppdatering i komponentväg. Där en dubbelkärnig Snapdragon S4 processor på 1,5 gigahertz och en 4,5 tum stor Nokia Puremotion HD+ skärm med 768 x 1 280 pixlars upplösning är de stora paradnumren, tillsammans med egenutvecklad teknik för trådlös laddning. Den stora skärmen ska enligt Nokia använda sig av polariseringsteknik för att blockera solljus och även ändra sina färg- och kontrastförhållande automatiskt beroende på omgivningssljuset. LCD-panelen ska vara den ljusstarkaste HD-panelen på marknaden och har även pekteknik som fungerar med vantar – det ska väl ett finskt företag för att knäcka den nöten. Medan den trådlösa laddningstekniken stödjer Qi-standarden och därmed många redan tillgängliga laddningsstationer.

NFC

Pureview-kamera

Telefonen kommer även att utrustas med en ny kamerasensor som trots långt ifrån samma pixelantal får ärva varumärket Pureview från Nokia 808. Nokia menar att Lumia 920 ska ta bättre bilder än någon konkurrerande smartphone på marknaden och poängterar att vi under 2012 väntas knäppa fler foto med våra telefoner än dedikerade kameror. Pureview ska bland annat göra det möjligt att nå längre slutartider för bättre bilder i dålig belysning, utan att bilderna blir suddiga på det sätt vi är vana vid. Detta genom en fjäderupphängd kameramodul som enligt Nokia är 50 procent effektivare än många riktiga digitalkameror av högre kvalité.

Pureview tillåter användare att nyttja olika filter där man bland annat kan ta bort rörande objekt från sina foto, en riktigt intressant lösning för de tillfällen när människor spring in framför kameran när du tar dina semesterfoto.

Nokia_Lumia_920_-_Yellow_Portrait

Specifikationer Nokia Lumia 920
Mått (H x B x D) 130,3 x 70,8 x 10,7 mm
Vikt 185 gram
Skärmpanel Nokia PureMotion HD+
Storlek och upplösning 4,5 tum, 768 x 1 280 pixlar (332 ppi)
Ljusstyrka 600 nits
CPU Qualcomm Snapdragon S4
(Krait med 2 kärnor)
Tillverkningsteknik 28 nanometer
CPU-frekvens 1,5 GHz
GPU Adreno 225
RAM 1 GB
Internimnne 32 GB
MicroSD-plats Nej
Batteri
2 000 mAh
Trådlös laddning med Qi-standarden
Anslutningar 3,5 mm hörlurskontakt, MicroUSB
Trådlös kommunikation 4G/LTE (FD-LTE)
HSPA+ (Turbo 3G)
Wifi 802.11n
Bluetooth 3.1
NFC
Kamera Baksidan: 8,7 MP Pureview med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 1,3 MP
Färger Gul, Röd, Vit, Svart, Grå
Operativsystem Windows Phone 8

Nokia Maps med Augmented Reality

Något som Nokia också tryckte extra hårt på var det utökade stödet för deras karttjänster. Nokia Maps ska komma med äkta offlinekartor och även augmented reality-teknik för att göra telefonens skärm till en guide på gatan där du i realtid ser vart du har dina favoritrestauranger eller andra mötesplatser ligger.

Lumia9202

Nokia fortsätter även att satsa på sina populära polykarbonatchassi och lanserar även en ny färg, gul. Lumia 920 får även ett böjt skärmglas med extra stryktåligt skärmglas. Telefonen är till synes ganska stor och har trots en i dag ganska normalstor 4,5 tums skärm en profil på 10,7 millimeter och en vikt på hela 185 gram – samma viktklass som Galaxy Note II med sin 5,5 tums skärm.

Nokia har inte avslöjat några priser eller lanseringsdatum för Lumia 920 – en telefon som fortfarande är låst till Microsofts lansering av Windows Phone 8.


27
Leave a Reply

Please Login to comment
27 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
hallonTempelSegen01DravondNiQ3 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Kommer denna i svart/titanium så köper jag direkt vid lansering.

_Spike
Medlem
_Spike

Vilken telefon! Den verkar riktigt fin både design- och specifikationmässigt. Det som såg lite skrämmande ut var 2000mAh batteriet med tanke på den ljusstarka skärmen.

Olof Malmlöf
Gäst
Olof Malmlöf

Det viktigaste för mig är att det åter går att synkronisera outlook (contacts, calender, tasks, Notes, one-note). Det gick på Windows Mobile 6.5 men går inte nu!!!

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Anton Karmehed”]Den kommer i svart eller grå och den gråa ser ganska sexig ut. Har laddat upp en bild där man ser en skymt av den. Telefonen verkar riktigt trevlig, om än rätt stor och tung. 185 gram är rätt saftigt för en 4,5-tums mobil idag.
Men jag ser fram emot att testa den! :)[/quote]
Nu när ni uppdaterat bilder och fick syn på den gråa, Nokia har nu redan en inställd köpare. Dock enda bakslaget är storleken, får kolla demo exemplaret när den dyker upp. Och jag gillar tunga mobiler, det ska kännas dyrt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Olof Malmlöf”]Det viktigaste för mig är att det åter går att synkronisera outlook (contacts, calender, tasks, Notes, one-note). Det gick på Windows Mobile 6.5 men går inte nu!!![/quote]
Det går väl att synca via exchange eller imap? All pop mail borde fasas ut nu i vilket fall.

Tempel
Medlem
Tempel

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/borsen-sagar-nokias-nya-lurar_7476818.svd

”Den inledande reaktionen på börsen blev en besvikelse, aktien föll direkt med över 10 procent och hade vid börsens stängning rasat nästan 13 procent.”

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Blir nog garanterat Win phone 8 framöver. Min suveräna HOX får tjäna mig ett år till, då har Win hunnit mogna och vi har fler modeller att välja mellan. 🙂

Ulf Widlund
Medlem

[quote name=”Tempel”]”Den inledande reaktionen på börsen blev en besvikelse, aktien föll direkt med över 10 procent och hade vid börsens stängning rasat nästan 13 procent.”[/quote]

Ganska väntat att aktien skulle rasa efter senaste tidens kursuppgång. Nokai hade nog varit tvungna att visa upp nån form av teleporterings-funktion typ som Star Trek för att aktien skulle stiga.

Vad är Lumia för namn egentligen? Tycker det låter som ett namn för en gammal glödlampa eller brödrost. Skapar ingen vill-ha känsla hos mig i alla fall.

nILGot
Medlem
nILGot

Mumma, Min Razr kommer nog få se sig utbytt framöver.

Svensken
Medlem
Svensken

Ser riktigt bra ut detta. Jag gillar den gula färgen. Den trådlösa laddningen som följer Qi standarden låter också intressant.

Henrik R
Gäst
Henrik R

Alla Win7.5 – Win8 mobiles syncar mögdåligt mot outlook OM man inte kör dem mot exchangeservern direkt. Men de gamla synca man med Activesync lokalt mot sin dator utan att behöva ansluta mot server..

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Tempel”]http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/borsen-sagar-nokias-nya-lurar_7476818.svd ”Den inledande reaktionen på börsen blev en besvikelse, aktien föll direkt med över 10 procent och hade vid börsens stängning rasat nästan 13 procent.”[/quote]Om jag inte minns fel är det så Apples aktie reagerat efter varje släpp det senaste året och likväl säljer de grejerna som smör. Det är ofta uppsnacket som ger mer boost än själva lanseringarna. Även om WP8 troligtvis fortfarande är efter på ett par punkter jämfört med iOS och Android så börjar de stora skillnaderna suddas ut vilket är lovande. Ser fram emot att klämma på de nya lumiorna :)[/quote] Fast Apple… Läs hela »

Fantoon
Medlem
Fantoon

Riktigt fräscht av Nokia!

Dravond
Medlem
Dravond

Trevligt med en Nokia som är riktigt intressant de tidigare har det fattats några små grejer men de nya Lumia är riktiga utmanare till Android flaggskeppen med chans att ta lite marknadsandelar.
Bara nu WP 8 är riktigt bra och inte saknar för mycket funktioner 🙂

Synd bara att de inte lyckades klämma in 41MP på ett snyggt sätt. 😆

DanielO
Gäst
DanielO

[quote name=”Olof Malmlöf”]Det viktigaste för mig är att det åter går att synkronisera outlook (contacts, calender, tasks, Notes, one-note). Det gick på Windows Mobile 6.5 men går inte nu!!![/quote]
Det går alldeles utmärkt redan nu, jag gör det med min wp7, googla outlook hotmail connector. Sen e det bara att installera och logga in med samma live id som på telefonen så dyker allting upp!

Medlem
gosh

Marknaden hade förväntat sig mer, något som sticker ut. Nu blir det mycket svårt att sälja Lumia 920 för dyra pengar, tvärtom måste de återigen priskonkurrera och därmed faller aktien.

Konkurrenterna står liksom inte stilla, Lumia 920 är fortfarande ett halvt eller en modell för gammal.

Jokke1
Gäst
Jokke1

MS Virus ska telefonen heta 😆

WHAUU
Gäst
WHAUU

Jag vill ha den. En blå. Blå som BSD.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

En sån där, fast med värdelös kamera och QWERTY-tangentbord och jag är såld. Håller av någon anledning fast i min E7 än så länge.

Niklas Öryd
Medlem
Niklas Öryd

Precis vad Nokia behöver. Hoppas dom säljer någorlunda så dom överlever.

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Anton Karmehed”]OBS! Vi skrev först att Lumia 920 har stöd för MicroSD-kort. Så verkar inte vara fallet, man får nöja sig med telefonens 32GB integrerade lagringskapacitet. Lumia 820 däremot har 8GB integrerat och MicroSD-stöd.[/quote] Läste det jag med och det var j*vligt tråkigt. Jag förstår inte varför tillverkarna utelämnar sd plats på sina flaggskepp, visst inbyggt minne ”design” osv men har man en hyfsad kollektion musik (~50GB) och lite film (~50GB) och sen vill ha appar (>xxGB)då tar det för mycket plats och man vill inte alltid strömma allt eftersom det kostar bandvidd och behöver bra täckning och sortera… Läs hela »

Segen01
Gäst
Segen01

[quote name=”Oldvikingschool”]
Nu när ni uppdaterat bilder och fick syn på den gråa, Nokia har nu redan en inställd köpare. Dock enda bakslaget är storleken, får kolla demo exemplaret när den dyker upp. Och jag gillar tunga mobiler, det ska kännas dyrt.[/quote]

Se upp så brallorna inte åker ner med denna i fickan 😀

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Segen01″][quote name=”Oldvikingschool”]
Nu när ni uppdaterat bilder och fick syn på den gråa, Nokia har nu redan en inställd köpare. Dock enda bakslaget är storleken, får kolla demo exemplaret när den dyker upp. Och jag gillar tunga mobiler, det ska kännas dyrt.[/quote]

Se upp så brallorna inte åker ner med denna i fickan :D[/quote]

Har man bara midjan på byxan där den skall vara och inte nedanför röven så är det aldrig problem. 😛

hallon
Medlem
hallon

Den där luren är för tusan snygg! Min iP4 ser ju ut som något från 1600-talet i jämförelse.. o 5:an ryktas ju få samma hemska design 🙁 Det kanske är dags att bryta sig ur Appel-bubblan o återgå till Nokia, som ser mer slimmad ut! 🙂 ei saa peittää för hundan!!