I slutet av förra veckan rapporterade vi om DFI som lanserat ett desktopmoderkort för Intels mobila processorserie, Pentium M.


Vi passade samtidigt på att hänvisa till en del prestandatester på Intels Pentium M-processorer och med tanke på resultaten var det ingen överraskning att vi fångade många av våra läsares intresse.
Pentium M är en imponerande effektiv processor och trots att den saknar flera nymodigheter som 64-bit stöd, SSE3, DDR400 m.m. ger den i flera applikationer prestanda likvärdig med Intel och AMDs motsvarande dekstopmodeller.


Det är dock inte enbart DFI som lanserat ett Pentium M-kompatibelt desktopmoderkort i dagarna, även AOpen har lanserat ett nytt moderkort med stöd för Pentium M och det skiljer sig på flera sätt från DFIs modell.


AOpen i855GMEm-LFS är av vanligt ATX-format och har jämfört med sin konkurrent ett mer gediget utbud av features. Både moderkorten använder sig dock av samma chipset, i855G, och detta ger inte utrymme för så mycket nymodigheter från start.


På GamePC har man testat AOpen i855GMEm-LFS med ett flertal Pentium M-baserade processorer och jämfört prestandan mot Intel och AMDs flaggskepp på desktopmarknaden.
Precis som i testet på franska x86secret imponerar Pentium M och speciellt när vi pratar ”prestanda/watt”.
Som vi tidigare sett är det i spelapplikationer som Pentium M verkligen visar framfötterna. När det kommer till media, A/V-encodning t.ex. är det inte lika positiva tongångar även om Pentium M levererar god prestanda även här.


Men det fantastiska är som sagt var hur man kan få så bra prestanda ur en processor som kräver så lite ström.


”The board is powered by a standard 20-pin ATX and a 4-pin +12V CPU connector, meaning any ”Pentium 4″ class power supply will work fine with this board. Since power consumption of these CPU’s is so ridiculously low, the Pentium-M is a perfect candidate for a fanless power supply. Even power supplies as low as 250W would be plenty for a system configuration such as this, even with a GeForce 6800-class graphics card installed. The CPU only is consuming peak levels of 28W for pete’s sake!”


Hur AOpens moderkort och Pentium M står sig i GamePCs test kan ni se här.


För er som vill diskutera denna imponerande processorkärna och de nya desktopmoderkorten fortsätter vi detta i denna forumstråd.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid