Det långsiktiga målet för AMD är inte bara att övertyga konsumentmarknaden att använda deras APU:er, utan även den lukrativa server och HPC-marknaden. Penguin Computing avslöjar nu att man byggt det första HPC-klustret baserat på en APU från AMD.

AMD lanserade under sommaren sin APU Llano med fyra Husky-kärnor som i grund och botten är väldigt lika de i Phenom II-serien. Llano kom även med inbyggd minneskontroller, PCI Express och en grafikkrets med 400 Radeon-kärnor för spel och parallelliserade beräkningar.

A-serien, Llano är inriktad mot konsumentmarknaden och det finns ingen servervariant av kretsen. Men AMD:s mål är att använda APU:er för servrar och HPC (High Performance Computing). Penguin Computing har byggt världens första HPC-kluster med en APU från Llano.

”The unique AMD APU processor design combines multi-core x86 processing, memory controllers, a PCI-E interface and massively parallel GPU computing on a single piece of silicon.”

Klustret är byggt av 104 servrar (Altus 2A00) som vardera stödjer 64 GB DDR3-1600 och DDR-1866-minne. Med tanke på att Llano är ämnad för konsumenter saknar den stöd för ECC-minne, men beroende på typen av beräkningar behöver det inte vara någon deal-breaker. Men det kanske viktigaste är att Llano saknar någon typ av kommunikationsbuss för att kommunicera med andra APU:er, likt AMD:s processorer som har flera HyperTransport-bussar. Det här har man löst genom att koppla ihop servrarna med 40 Gb/s QDR Infiniband.

Totalt har Penguin Computings HPC-kluster en teoretisk beräkningskraft på 59,6 TeraFLOPS. Det här antyder att servern är byggd med 104 stycken AMD A8-3850 som har en teoretisk beräkningskraft på 573 GigaFLOPS vardera. Penguin Computing säger att det är lättare att dra nytta av både CPU och GPU i APU:er då de båda delar samma minneskontroller, någonting som ger dem stora fördelar mot andra lösningar där man kombinerat en processor med ett diskret grafikkort.

Man kommer med det nya HPC-klustret att utforska användningen av OpenCL för heterogen programmering mellan processor och grafikprocessorn i APU:n. Man säger även att AMD:s APU-arkitektur har potential att bli huvudingrediensen för framtidens ”exascale” system, med ExaFLOPS-prestanda*. Exascale är någonting både AMD och Intel eftersträvar och hoppas kunna uppnå strax innan, eller under 2020.

*1 ExaFLOPS = 1 000 PetaFLOPS = 1 000 000 TeraFLOPS = 1 000 000 000 GigaFLOPS

Penguin Computings Altus 2A00-servrar kommer att finnas tillgängliga från och med idag för intresserade kunder. När AMD APU:er med server-marknaden som målgrupp anländer är ännu inte riktigt säkert utan det enda vi vet är att de har höga ambitioner att få ut en sådan produkt. Som det ser ut idag är det 2013 eller 2014 som gäller.

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Riktigt kul för AMD! 🙂 Känns som att deras APU:er är vägen framåt.