Inför lanseringen av tredje generationens Ryzen-processorer från AMD såg det ut som att äldre moderkort kunde komma att få stöd för PCIe 4.0 tillsammans med en av de nya processorenheterna. Ett stöd som nu stoppas helt av AMD själva i form av en ny AGESA-uppdatering.

När AMD och moderkortstillverkare förberedde sig för lanseringen av processorarkitekturen Zen 2 och den tredje generationens Ryzen-processorer såg det ut att bli möjligt för äldre moderkort att inte bara ta del av de nya processorenheterna utan även få tillgång till några av de stora nyheterna med processorgenerationen. Efter en BIOS-uppdatering märkte användare av äldre moderkort från Gigabyte med styrkretsen X470 att det helt plötsligt fanns stöd för PCI Express 4.0 inuti moderkortens BIOS-inställningar.

Det såg ut som att de äldre moderkorten i kombination med en av de senaste processorerna skulle kunna nyttja det nya gränssnittet för potentiellt högre bandbredd till och från produkter som grafikkort eller SSD-hårddiskar som nyttjar denna typ av anslutning.

Detta var dock något som AMD senare bekräftade inte skulle bli en permanent egenskap hos de äldre moderkorten. Då AMD själva inte kände att de kunde vara helt säkra i att deras partnertillverkares moderkort kunde möta de krav som det nya gränssnittet ställer skulle stödet för PCIe 4.0 plockas bort.

Detta är något som nu händer på bred front. Med den nya BIOS-uppdateringen AGESA Combo-AM4 1.0.0.3 ABB kommer PCIe 4.0-stödet hos samtliga moderkort utan styrkretsen X570 att blockeras.

AGESA Combo-AM4 1.0.0.3 ABB kommer enligt AMD även med åtgärder mot mindre problem som funnits hos processorer ur Ryzen 3000-serien samt nya XMP-profiler för internminnen och varningen ”Event 17, WHEA Logger” i Windows Event Viewer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid