PC-marknaden trampar vatten för tillfället och det märks tydligt i datorförsäljningen enligt färska uppgifter från Gartner. Jämfört med samma period förra året sjönk PC-försäljningen med 20,5 procent under första kvartalet 2013, den kraftigaste sänkningen kvartalsvis någonsin i Gartners mätningar.

Enligt rapporten såldes det totalt 12,3 miljoner datorer i Västeuropa under första kvartalet 2013, att jämföra med 15,48 miljoner datorer under första kvartalet 2012. Med en total nedgång på 20,5 procent var det bara två av de stora datortillverkarna som lyckades öka sin försäljning, Lenovo och Apple.

Lenovo lyckades öka sin försäljning med 7,2 procent från fjolåret och klättrade förbi Dell på listan över största datortillverkarna i Västeuropa för en tredjeplats bakom HP och Acer.

Apple lyckades med nöd och näppe öka sin försäljning av Mac-datorer från 964 000 enheter till 972 000 enheter och 0,8 procents försäljningsökning.

Gartner: PC shipments in Western Europe by vendor, 1Q13 (k units)
Vendor 1Q13 shipments 1Q13 market share 1Q12 shipments 1Q12 market share Y/Y
HP 2,424 19.7% 3,550 22.9% (31.7%)
Acer 1,436 11.7% 2,272 14.7% (36.8%)
Lenovo 1,430 11.6% 1,333 8.6% 7.2%
Dell 1,214 9.9% 1,423 9.2% (14.7%)
Apple 972 7.9% 964 6.2% 0.8%
Others 4,831 39.3% 5,941 38.4% (18.7%)
Total 12,307 100% 15,483 100% (20.5%)

*Data omfattar desktops and bärbara datorer; surfplattor är ej medräknade.

Värst gick det för de två stora drakarna, HP och Acer, som tappade 31,7 respektive 36,8 procent av sin datorförsäljning över ett år. HP är fortfarande ohotad marknadsledare i Västeuropa med 19,7 procents marknadsandel men samma period förra året låg man på 22,9 procent. Även Acer tappade marknadsandelar och gick från 14,7 procent till 11,7 procent under första kvartalet 2013. Noterbart är att Lenovos ökade försäljningen satte tillverkaren på 11,6 procents marknadsandel i Västeuropa, hack i häl på Acer.

The first quarter of 2013 brought the worst quarterly decline in Western Europe since Gartner started tracking PC shipments in this region.[…] Wide availability of Windows 8-based PCs could not boost consumer PC purchases during the quarter. Although the new Metro-style user interface suits new form factors, users wonder about its suitability for traditional PCs – non-touchscreen desktops and notebooks.”  säger Meike Escherich, chefsanalytiker på Gartner.

Tittar man på de största teknikländerna i Västeuropa konstaterar Gartner att Frankrike är den värsta kolsuparen med 25 procent lägre försäljningssiffror under första kvartalet 2013. I Tyskland noterade man en nedgång på 20 procent och i Storbritannien var siffran på 15,8 procent.

Gartner tror också att försäljningen av PC kommer fortsätta tappa under resten av året. Men poängterar att Intels lansering av Haswell i början på juni kan bli en injektion för PC-marknaden som håller ända in i nästa år. Inte helt oväntat pekas surfplattor och smartphones ut som de största bovarna i PC-dramat.

Källa: Gartner via Digitimes


Relaterade artiklar:

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Andreas GViking1962TempelJesper76 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
_Spike
Medlem
_Spike

Men varför ska man köpa nya datorer varje år? Är ju helt onödigt? Datorer är såpass snabba till vad vi idag använder dem till vilket leder till att man inte orkar spendera pengar på en ny maskin som inte är mycket snabbare. Det enda som kräver någonting är ju spel i höga upplösningar (plus andra höga inställningar) samt om man vill redigera video/bild/ljud snabbt.

Jesper76
Gäst
Jesper76

Visst är det så, köpsamhället personifierat. Så stor skillnad är det inte mellan dom nya modellerna och dom äldre modellerna duger gott. Speciellt dom som kommer nu, tror det kommer dröja till man behöver något bättre än dom nya som kommit och kommer komma nu. Dvs, HD-upplösning, SSD, lätta och relativt snabba.

Tror att hela teknikbranschen går in i en djup kris. Datorförsäljningen lär fortsätta sjunka under lång tid. Blir helt enkelt svårt att motivera varför folk skall lägga 5000-12000:- på att köpa något nytt då deras nuvarande duger gott.

Tempel
Medlem
Tempel

Windows 8 och det faktum att folk klarar sig bra med en flera år gammal häck om dom bara spelar farmville och liknande så förstår man att marknaden faller. Sen lägger folk mycket pengar på sina mobiler, privatpersoner har inte obegränsat med pengar, inte ens staten har det även om sossarna vill få alla bidragstagare att tro det.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Jag vet inte ens om jag tänker köpa någon ny dator alls mer, bortsett om nån del går sänder så skaffar jag en ny del, men knappast en hel dator. När det gäller spel så kör jag ju mest äldre spel och det lilla övriga jag gör duger mina nuvarande datorer utan problem.

Andreas G
Medlem

Jag känner inte till någon som valt att köpa en surfplatta när de behöver en bärbar dator. Alla jag känner som har en platta har det för att spela spel eller kolla på film, samt att slösurfa lite. Samtliga har köpt det som ett komplement till datorn inte för att ersätta den.

Jag köper inte riktigt att surfplattor skulle inkräkta alltför mycket på försäljningen av datorer. De är fortfarande alldeles för opraktiska att arbeta seriöst med. Eller rättare sagt folk vet inte hur de ska göra för att ersätta en dator med en platta.

Medlem
Valentin Bockarovski

[quote name=”Tempel”]Windows 8 och det faktum att folk klarar sig bra med en flera år gammal häck om dom bara spelar farmville och liknande så förstår man att marknaden faller. Sen lägger folk mycket pengar på sina mobiler, privatpersoner har inte obegränsat med pengar, inte ens staten har det även om sossarna vill få alla bidragstagare att tro det.[/quote] Du har rätt i sak att dom fattiga inte har råd länge.Men om nu moderaterna slutar stjäla pengarna från dom fattiga så kanske dom också kan börja byta datorer lite oftare, allt för att hålla ekonomin i liv.För ”ni” rika är… Läs hela »