Fox Business Network har haft chansen att få en intervju med ingen mindre än Intels vd, Paul Otellini. Han manar HP:s nya vd Meg Whitman och dess styrelse att behålla PC-divisionen då han anser att bryta loss, eller sälja av den inte är ett smart beslut. Han pratar även om Ultrabooks och vad vi har att vänta oss på den fronten.

Intels Paul Otellini har både det ena och andra att säga om marknaden, och med tanke på att han driver världens största halvledarbolag får han ses som en av de mest inflytelserika personerna på marknaden. Under intervjun med Fox, säger han att han vart chockad när Leo Apotheker gick ut med att han ville bryta loss eller sälja av PC-divisionen från HP.

Han säger att bläck och skrivare alltid vart viktig del av HP:s verksamhet, och att vi skriver ut allt mindre och mindre. Allt fler har istället sina digitala bilder och dokument på en dator, eller en annan typ av elektronikprodukt. Att lämna konsumentelektronik bakom sig skulle därför vara, ett väldigt underligt och dåligt beslut när hela verksamheten till större del idag kretsar runt skrivare. Det skulle alltså långsiktigt sett inte vara rätt beslut att ta.

“I don’t know what decision Meg and the board will make now; I hope they decide to stay in the business. I think, when you think about their business, print and ink is such an important part of HP. And over time, all of us are printing less stuff, more and more we are living with digital images. To leave consumer digital electronics to me would be a very strange decision to make when your whole business model is tied up in imaging.”

Det här är ett argument han har lagt fram till HP:s nya vd Meg Whitman över telefon, men han ska på fredag ha chansen att träffa henne personligen och prata om saken. Han tänker då säga att det skulle vara ett dåligt beslut av HP, och att de borde hålla sig på den kurs de alltid hållt. Vi kan inte direkt säga emot att skrivare och fysiska dokument börjar bli allt ovanligare, när de allra flesta har tillgång till en dator.


Över 60 Ultrabook-modeller till mycket lägre pris i samband med Ivy Bridge.

Ultrabooks var den sak diskussionen från början handlade om, och utifrån vad som sades har vi mycket att se fram emot på den punkten. Enligt honom ska elva olika företag skeppa flera Ultrabook-modeller framåt jul. De namn som nämns mer specifikt är ASUS, Acer, Lenovo, Toshiba och Sony men att vi kan vänta oss modeller från alla stora företag. Tidigt i början av nästa år ska vi ha flera nya modeller på marknaden från partners som HP och Dell, men det riktiga trycket på Ultrabooks kommer med Ivy Bridge.

Vid lanseringen av Ivy Bridge ska minst 60 olika Ultrabooks släppas, och då kommer denna typ av dator även att börja röra sig en bra bit under 1 000 dollar för att nå vad han kallar för ”mainstream”-nivå. Något som ASUS vd Jerry Shen även pratat om då han tidigare i år sa att Ultrabooks borde kunna ta sig ned till 600 dollar, alltså under 6 000 kr i Sverige.

Ultrabooks ska få touchskärm under nästa år, i samband med Windows 8. Anledningen till att det inte kommer innan dess, är för att Windows idag inte är ett operativsystem som är väl anpassat för touch. Han säger att vi får vänta oss så kallad hybrid-modeller som kombinerar funktionaliteten i en Ultrabook och surfplatta i samband med Windows 8.

Windows 8 kommer att göra väg för nya typer av Ultrabooks och bärbara datorer.

Det ser alltså ut som att Paul Otellini håller med analytikerna där ute om att göra sig av med PC-divisionen inte skulle vara en bra idé för HP. Det är även spännande att höra från Intels vd vad de tror om Ultrabooks med tanke på att de står bakom konceptet. Redan nästa år kommer denna produktgrupp få mer funktionalitet och högre prestanda till ett lägre pris. Om det stämmer att det kommer finnas modeller i den så kallade mainstream-prisklassen så är 2012 verkligen ett år att se fram emot.

Relaterade nyheter:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PsynoKhi0Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Vad det gäller PC, handlade det inte om att endast göra sig av med konsumentprodukterna och satsa på företagskunder istället?

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”smartidiot89″]Personal Computer = Persondator, precis. HP insåg ju för ett tag sedan att detta troligtvis innebär flera nackdelar än fördelar:https://www.nordichardware.se/nyheter/114-systems/44409-hp-taenker-om-med-nya-vdn-det-aer-baettre-att-behalla-pc-divisionen.html%5B/quote%5DAlltså jag uttryckte mig fel. Jag hade för mig de hade planerat att behålla PC-delen till företagskunder, samt servrar. Men det var tydligen inte så.Sen i artikeln du länkade står det:[quote]Som världens största försäljare av persondatorer, såväl som servrar kan man köpa in komponenter från andra tillverkare i större kvantiteter och betala ett lägre pris per styck, än om företaget var delat i två delar.[/quote]Visst, fast med väldigt hög konkurrens och låga marginaler på PC (främst till konsumentmarknader?) blir de… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”smartidiot89″]Jag tror inte Intel har någon baktanke med det hela[/quote]Jasså? Själv tänkte jag direkt på det som kom fram under EUs utredning :pMen alltså, om HP blev av med divisionen med lägre marginaler, även om den gav större intäkter, skulle de bli mindre beroende av rabatter, eller hur? (så länge marginalerna på servrar täcker volymerna från PC-försäljningen… Fan ska man ta fram en graf med modellerad ekonomisk brytningspunkt i ett inlägg på en IT-nyhetssajt nu!?!?? ;)).Nu vet jag iofs inte hur inköpsavdelningen är strukturerad hos HP och det är väl en hel drös med andra faktorer som kommer in… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”smartidiot89″]Rabatter är alla tillverkare beroende av, även om vi inte pratar om hårdvara. Att man kan köpa in i större kvantiteter resulterar nästan alltid i lägre priser oavsett vad det gäller.[/quote]Ja, fast jag syftade på något annat. Struntsamma 🙂 [quote name=”smartidiot89″]HP räknade ut att endast PC-divisionen omsatte 40 miljarder andra kvartalet i år, och gick med vinst 2 miljarder. Att bryta av den skulle inte automatiskt medföra att man sålde fler servrar.[/quote]Jag antar Apotheker ville först göra ett Apple med mobiltelefoner och surfplattor + cloud, sen ångrade sig och ville göra ett IBM istället. [quote name=”smartidiot89″]Jag tror inte heller… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”smartidiot89″]Jag pratar om idag, att Leo Apotheker som fick sparken inte tänkte över det hela trodde jag redan hade slagits fast :P[/quote]
Skulle vara intressant att få veta vad hände egentligen. TouchPad + Palm Pre + HP-infrastruktur såg ut som ett lockande koncept för företag.