OLED ser ut att bli experternas val för framtidens TV-teknik. Både Panasonic och THX hoppar nu på 4K OLED-tåget och introducerar en imponerande men dyr modell som sägs leverera en av världens bästa TV-upplevelse. Panelen för TVn produceras dock intressant nog av LG, som har en konkurrent som använder samma panel och är betydligt billigare.

Det är inte ovanligt att två stora konkurrenter säljer komponenter till varandra och att det företag som köper komponenten lyckas bättre med sin implementering än tillverkaren. Ett exempel är Sony som säljer världens bästa kamerasensorer för mobiltelefoner men ser sig själv slås av företag så som LG, Samsung och Apple, som använder Sonys sensorer, när det gäller den slutliga bildkvalitén i sina mobiltelefoner. Nu visar Panasonic en TV-apparat som använder en LG-tillverkad OLED-panel som sägs erbjuda bättre prestanda än LG:s egen OLED-TV.

Kan hantera OLED-problem

På IFA-mässan i Berlin introducerar nu Panasonic en 4K UHD-upplöst OLED-TV kallad CZ950. Den nya TV:n använder sig av samma välvda 65 tum OLED-panel som LG använder i sin 65EG960V. Detta betyder att de två TV-apparaterna bör prestera ungefär likadant. Panasonic påstår dock att de använder komponenter som bättre kan kontrollera TV-apparatens prestanda och ge en mer exakt bild. De banding-problem som LG haft med sina OLED-TV-apparater sägs exempelvis kontrolleras bättre av Panasonics komponenter och mjukvara. På mässgolvet utan direkt möjlighet till jämförelse är det något som är omöjligt att verifiera, men de första intrycken av Panasonics OLED-TV är mycket positiva.

Ett bevis på att Panasonic lyckats med sin nya OLED-TV är faktumet att TX-65CZ950 är marknadens första OLED-TV med UHD-upplösning som också är THX-certifierad. Detta betyder att Panasonics TV har en bekräftat imponerande prestanda, något som LG:s TV idag saknar.

Syntetiskt designertyg på baksidan

Panasonic har inte bara satsat på prestanda. Företagets nya TV kan också leverera viss estetisk finess. Modellens baksida täcks av Alcantara-tyg som ger den ett speciellt utseende och en unik känsla. Med denna lilla finess och modellens många optimeringar skjuter dock priset i taket. Panasonic väntas sälja sin nya modell med start i oktober för knappt 100 000 kronor, 25 000 kronor mer än LG:s motsvarande modell.

Fler nyheter från IFA:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0R-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Låter lovande. Sådan mjukvara lär väl tyvärr bli essentiell om man vill njuta av material som inte har tillräckligt med färginformation för att återges på så kontrastrika paneler. Vilket innefattar typ allt som finns i nuläget.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Jag minns att det var snack om skärmpanelskarteller för några år sen. Flera tillverkare åkte dit i nått domstolsbeslut för ockerpriser på skärmpanelsmarknaden.Det vore därför nu intressant att veta vad det är för vinstmarginaler på dagens dyrare TV-apparater. 75000 kr vill LG ha för TVn med samma panel alltså. Panasonic 100000 kr med bildförbättrande mjukvara och bling bling.Vissa andra stora märken tar också ut liknande kopiösa summor för sina bättre modeller.…Detta hoppas jag verkligen kommer granskas under luppen framöver av myndigheterna. Om det ska hållas på på det här viset så kanske tex 6 kärniga intel processorer borde prisjusteras till… Läs hela »