Small preview image

Palm Foleo är den första ”mobila kompanjonen” i Palms nya satsning. Produkten beskrivs som ett komplement till en smartphone (läs Palm Treo) och har en klart större skärm, 10″, och ett tangentbord av fullstorlek. Tanken är att man ska kunna komma åt och ändra på dokument som finns på din smartphone. Om du ändrar i ett dokument på din Foleo så kommer ändringarna att överföras till det dokument du har på din smartphone. Man skulle kanske kunna kalla det för en vanlig bärbar dator med direkt synkronisering, men det är inte riktigt så. Foleo använder sig av ett speciellt operativsystem baserat på Linux och kan stängas av och sättas på i en blinkning och är lite mer begränsad i övrigt än en vanlig bärbar dator.



”Foleo is the most exciting product I have ever worked on,” – Jeff Hawkins, Palm Incs grundare och mannen bakom Foleo. ”Smartphones will be the most prevalent personal computers on the planet, ultimately able to do everything that desktop computers can do. However, there are times when people need a large screen and full-size keyboard. As smartphones get smaller, this need increases. The Foleo completes the picture, creating a mobile-computing system that sets a new standard in simplicity.”


Huvudfunktionerna handlar alltså om att redigera dokument, skicka och ta emot e-post, samt surfa runt på webben i ett bättre format än en smartphone. Browsern är ingen mindre än Opera 9, men i övrigt är inte så mycket känt om Foleo. Processorn ryktas vara en Intel Xscale eller Freescale i.MX31, men det kan inte sägas säkert.



Det ska dock påpekas att det finns stora möjligheter att bygga ut sin Foleo då plattformen är open source och Palm uppmuntrar tredjepartsutvecklare att utveckla applikationer för Foleo. Det kommer även finnas möjlighet att ladda ner och installera nya program genom den inbyggda webläsern genom ett enkelt pek och klicka-gränssnitt.


Just nu finns det främst stöd för synkronisering med Palm OS, men utan några större problem ska det gå att arbeta tillsammans med Windows Mobile, OS X, Symbian, m.fl.


Foleo har även Wi-Fi, USB, video-ut, hörlursuttag och minneskortsläsare för Secure Digital och Compact Flash. Den lilla datorn väger lite drygt 1,1kg (2,5 lbs.) och kommer att kosta $499.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments