ozone_blade_Banner

Ozone Gaming är en liten tillverkare som inte riktigt nått de breda massorna. Vi har kikat närmare på Ozone Gaming Blade, ett membrantangentbord med brett funktionsutbud och en närmast rymdskeppsliknande design.

Ozone Gaming Blade är som sagt ett membrantangentbord med många funktioner. Vi har kikat närmare på Blade som kommer med två färger på tangentbelysningen, makrotangenter, mediafunktionalitet och blixsnabb responstid på en 1ms (1 000 hertz polling rate).

För de som vill lära sig mer om tangentbord, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är intressantast idag ska ni ta er vidare till Svenska Tangentbordsguiden där du kan läsa mer om Ozone Gaming Blade och alla andra modeller vi redan har undersökt.

Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Ozone Gaming Blade

Ozone_Blade_1

Egenskaper Ozone Gaming Blade
Brytare Membran
Tangentbelysning Ja, röd/blå
USB-hub/ljud Nej
Makrotangenter Ja, 4 st
Mediatangenter Ja, F-funktion
Inbyggt minne Ja, 128KB
Mått

510 x 200 x 30 mm

Kabel 1.6 meter
Anslutning 1 x USB 2.0
Cirkapris 450 SEK

Ozone Gaming Blade är ett membrantangentbord med många funktioner. Tangenbordet har en design som ser hämtad ut från en Sci-Fi-serie och sticker ut bland andra tangentbord på marknaden. Det största problemet med designen är att handledsstödet har kanter och är ojämnt. Detta resulterar i att det är obekvämt att vila händerna på. Tangentbordet har belysning i två färger, rött och blått. Man kan växla mellan dessa färger genom en tangent på den högra sidan av tangentbordet. Det går även att ställa intensiteten på belysningen genom ett skjutreglage. Det här reglaget är inte helt upp till standard och det är inte förrän man passerat 50 procent av skjutreglgaget som man märker av att intesiten sänks.

Tangentbordet har fyra makrotangenter på den vänstra sidan och de sex tangenterna i kommando-klustret (Page up, Page down, Home, End, Insert och Delete-tangenterna) går att programmera om till makrofunktionalitet. De fyra makrotangenterna på den vänstra sidan sitter placerade för att man enkelt ska kunna nå dessa från WASD-klustret. Det går att växla mellan fem olika profiler med tangenterna placerade på den högra sidan av tangentbordet. Det finns även en tangent på den högra sidan för att stänga av windows-tangenten, gaming mode. Det finns dock ingen indikator för att visa på om gaming mode är aktiverat, vilket är lite synd.

Tangentbordet har mediafunktionalitet på F-raden, denna aktiveras av att man håller ner funktions-tangenten. Funktionstangenten sitter placerad på den högra sidan av tangentbordet istället för att ersätta menytangenten, som tillverkare oftast väljer att göra. Denna annorlunda placering gör det möjligt att aktivera mediafunktionaliteten utan att släppa greppet om musen.

Ozone Gaming Blade har en invidiuell mjukvara som känns baserad på samma grund som exempelvis Strike Pro. Den är lätt att använda om än lite omständig för att ställa in snabba makron. Det finns tyvärr ingen möjlighet att snabbt programmera makron med en inspelningsknapp på tangentbordet. Det går att programmera om alla tangenter, förutom de som har mediafunktionalitet. Det går dock inte att ställa in makron på alla tangenter utan det är bara makrotangenterna och kommandoklustret som har den möjligheten, de andra tangenterna får nöja sig med att man kan programmera om dem till ett annat enkelt knapptryck, exempelvis S-tangenten till att fungera som T-tangent istället.

Summering och omdöme

På det stora hela är tangentbordet ett klart godkänt tangentbord, speciellt med hänsyn till priset. Men den bristande ergonomin gör att tangentbordets betyg faller rejält på skalan. Vi känner att det är bättre att investera några hundringar till för att få ett tangentbord med godkända ergonomiska faktorer istället.

Ozone_Blade_2

”Ozone Gaming Blade är ett prisvärt tangentbord med många funktioner som tangentbelysning i två färger, makrotangenter, hög pollingrate, mediafunktionalitet och anti-ghosting. Blade har en låg prislapp och det känns inte som att Ozone har kompromissat med funktionaliten för att hålla nere priset. Men designen är oergonomisk och drar ner betyget på tangentbordet rejält.” – Svenska Tangentbordsguiden 2015-03-05

Lägstapris på prisjakt.se:

 

Uppdateringar och utmärkelser i Tangentbordsguiden

Vår uppdatering av tangentbordsguiden påverkar inte våra tidigare omdömen. Ozone Gaming Blades bristande ergonomi är en för stor faktor som vi inte kan ignorera. Trots att det är prisvärt på många andra områden så faller det på ergonomin.

Marknadsanalys 2015-03-05

Vi kan inte se några större förändringar på marknaden idagsläget. Ingen av de modeller som vi spänt väntar på har ännu nått lagerhyllorna. Förhoppningen är att vi kommer få se nya tangentbordsmodeller dyka upp under nästa vecka, men det återstår att se.

Läs hela testet i Svenska Tangentbordsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med prisjämförelser och specifikationer i Svenska tangentbordsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt tangentbordsköp. Vill du ta dig direkt till tangentbordsguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid