I år är det dags för ett nytt sommar-OS, som kommer äga rum det brasilianska metropolet Rio de Janeiro. Idrottsevenemanget kommer sändas världen över, och sändningen av utvalda delar kommer ske i 8K-upplösning och virtuell verklighet.

Vi har tidigare kallat 2016 för det stora VR-året, och det ringas inte bara in av PC- och spelindustrin. De olympiska spelen går av stapeln i Rio de Janeiro den 5 augusti, och för första gången kommer öppnings- och avslutningsceremonin spelas in med 360-graderskameror och sändas i VR-format över internet.os_rioVilka VR-plattformar som kommer stödjas är fortfarande oklart, men själva 360-gradersinspelningen kommer även kunna tas del av utan VR-glasögon, då troligen i form av en interaktiv panoramavideo.

Läs även: Redo för VR? Här är fyra tips för VR-året 2016

Vidare kommer delar av evenemanget spelas in och sändas med 8K-upplösning, vilket gjordes för första gången redan med utvalda tävlingar under OS 2012. Nytt för i år är dock att hela 130 timmar material (av totalt cirka 7 000 timmar) kommer spelas in med 8K-kameror och 22.2-kanaligt ljud. Den smått galna inspelningskvalitén kommer däremot endast bli tillgänglig i Japan – övriga länder får nöja sig med 1080p och 5.1-ljud.

OBS, som sköter inspelningen och sändningen av spelen, menar att man även kommer testa att skala ner 8K-bilden till 4K med HDR (högt dynamiskt omfång) – sistnämnda kommer däremot inte sändas till konsumenter, utan blir i första hand ett experiment inför kommande OS-evenemang.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid