Den senaste utvecklingen i Oracle mot HP och Itanium har tagit en ny vändning, då Oracle i sitt senaste utlåtande anklagar HP att betala Intel för att ljuga om Itaniums livslängd. HP menar på att det handlar om smutskastning från Oracle för att stjäla deras klienter.

Oracle bestämde sig för att helt sluta sälja Itanium-baserade servrar efter att de säger sig fått reda på att Itanium snart ska avvecklas hos Intel. HP stämde i sin tur Oracle för att ha brutit sitt kontrakt och det har nu utvecklats till en publik affär där ord står mot ord. Att sluta stödja Itanium är för kundernas bästa enligt Oracle, då framtida uppgraderingar inte kommer existera då Intel har för avsikt att helt lägga ned projektet inom en snar framtid.

Oracle säger att stora delar av HP:s intäkter kommer från supportavtal av Itanium (som de exklusivt säljer), och att det är en fråga om flera miljarder dollar. Intel som hållt sig så långt borta från rampljuset som möjligt har bara kommenterat till media att de har ett långvarigt stöd för Itanium. Nu anklagar Oracle HP att ge Intel pengar för att ljuga om Itanium, och säga att arkitekturen faktiskt har ett långt liv framför sig. Vad som gör dessa anklagelser extra intressanta är att en av de högst uppsatta på Oracle; Mark Hurd var HP:s vd fram till augusti 2010 och troligtvis vet en del om HP:s verksamhet.

”These factors led HP to craft a top-secret plan to create a false perception that Itanium still had a future, HP understands that the future prospects of IT products drive customer purchasing decisions. A buyer who knew that Intel saw no future for Itanium, and was only continuing to invest in the line pursuant to a contractual obligation, would devalue the future prospects of Itanium servers and be less inclined to buy,” säger Oracle

HP svarar emot och säger att Oracle val att sluta stödja Itanium är en strategi för att försöka vinna över klienter till deras Sun-servrar som går kräftgång. Man fortsätter med att tusentals klienter förlitar sig på Itanium för så kallade mission-critical aktiviteter (myndigheter, militär etc.). HP säger att de har ett kontrakt med Intel att sälja Itanium-baserade processorer och att ha dem tillgängliga till minst i slutet av 2020.

poulsonPoulson är nästa Itanium-arkitektur som släpps 2012, men är dess uppföljare Kitson bara en fasad?

”HP is resolved to enforcing Oracle’s commitments to HP and our shared customers and will continue to take actions to protect its customers’ best interests. It is time for Oracle to quit pursuing baseless accusations and honor its commitments to HP and to our shared customers in a timely manner.”

Hur det egentligen ser ut är idag oklart, då troligtvis bara de inblandade partnerna vet hela sanningen. Oracle är dock säkra på sin sak, och har i tidigare uttalanden sagt att sanning kommer att komma fram i ljuset när rättegången om deras abrupta kontrakt-avbrott startar.

Källa: AllThingsD

Relaterade nyheter:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob HugossonKogster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

Jag trodde Intel sagt att iom stabilitetsförbättringar i server varianterna av SB så skulle SB ersätta Itanium. Kommer iallafall ihåg att de skulle vara stabilare vilket lämnar Itanium utan någon direkt fördel.