Oracle gick tidigare i år ut med att man avslutar all utveckling av hårdvara till Intel Itanium med dess exklusiva IA64-arkitektur då processoarkitekturen inte ska ha långt kvar att leva. HP däremot som är en nyckelpartner med Intel om Itanium säger motsatsen och att Itanium har minst 10 år kvar att leva. Oracle fortsätter att försvara sin position.

Vi rapporterade under förra månaden att HP stämmer Oracle för beslutet att helt sluta stödja Itanium. Oracle möter stämningsansökan genom att säga att det inte är något annat än än ett PR-trick för att lägga skulden på Oracle för störningar i HP:s Itanium-baserade server verksamhet. Man säger även att det är ett missbruk av den rättsliga stadgarna.

Oracle gick i mars ut med att man helt avslutar utvecklingen av Itanium/IA64-baserad mjukvara och slutar stödja Itanium då arkitekturen ändå inte har långt liv kvar i sig. HP mötte anklagelserna genom att neka och säga att Itanium har en produktplan på minst 10 år framåt. Inofficiella källor bekräftar det Oracle påstår och att Intel flyttat över ingenjörer från Itanium till Xeon-projekt är ytterliggare ett bevis på detta.

”Intel har velat upphöra med utveckling och produktion av Itanium i åratal, det här vet HP om. Prestandaövertaget mot Intels x86-baserade processorer som en gång rättfärdigare Itanium är idag helt bortblåst. Trots att Itanium är en katastrof i HP:s verksamhet, kommer stora delar av deras inkomst ifrån kontrakt att stödja Itanium”, säger Oracle.

Oracle säger alltså att HP ljuger för sina klienter för att fortsätta tjäna in på deras supportavtal av Itanium vilket är grova anklagelser från mjukvarujätten. Man säger att istället för att avslöja sanningen om Intels planer att fasa ut Itanium helt för sina klienter och hjälpa dem migrera till Intel Xeon eller andra alternativ, att man fortsätter med myten om att Itanium har en produktplan som sträcker sig 10 år fram i tiden.

Källa: Oracle

Relaterad nyhet:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid