Det rådde ingen tvekan om att de första versionerna av Steam OS var i sin vagga, och hade flera stora begränsningar. En ny betaversion av Valves operativsystem medför bland annat stöd för datorer utan UEFI och möjligheten att med mindre krångel installera det i sidan om ett annat operativsystem.

Även om Steam OS har kommit ganska långt så har installationsprocessen hittills varit allt annat än enkel för den som är mindre insatt i Linux och liknande operativsystem. Den ursprungliga versionen krävde i sitt originalutförande ett system med UEFI för att ens boota, och den som satt på ett äldre system behövde modifiera dess bootloader manuellt. Dessutom valde installationen automatiskt en lagringsenhet – och formaterade hela enheten utan några frågor.

En ny version av operatisystemet ska göra det betydligt enklare att själv bestämma över sin installation. Numera finns det stöd för moderkort utan UEFI, och den som installerar genom Expert-läget kan själv bestämma över sina partitioner. Värt att notera är att det inte finns stöd för att ändra storlek på existerande NTFS-partitioner, så för att klämma in operativsystemet i sidan om Windows kan man behöva använda tredjepartsverktyg som Gparted eller dylikt i förhand.

Valve understryker dock att den här betaversionen inte är grundligt testad och att man fortfarande inte bör testa operativsystemet på en dator med data man är rädd att förlora. Allt testande sker på egen risk. Men för den som känner sig manad kan den nya versionen laddas ner här, och mer information finns i forumtråden på Steam Community här. Buggar och problem kan rapporteras till Steam OS github.

Relaterade nyheter

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid