Microsoft har tagit i med hårdhandskarna för att se till att alla Windows Phone-enheter ska erbjuda en liknande användarupplevelse oavsett tillverkare och tillåter därför inte ändringar i deras användargränssnitt. Telefontillverkarna är dock inte glada i den här situationen.


Windows Phones vara eller icke vara kan bero på hur mycket Microsoft är villig att lätta på sina hårda krav

Windows Phone är ett relativt stängt ekosystem, just för att Microsoft vill kunna erbjuda en enhetlig användarupplevelse. Förutom väldigt specifika krav på hårdvaran där allt från skärmstorlekar till systemprocessorer är förbestämt, så får tillverkarna inte ändra om i användargränssnittet för att särskilja sig från övriga aktörer på marknaden. Den enda som har tillåtelse att göra modifikationer i användargränssnittet är Microsofts nära partner Nokia, men det företaget har än så länge valt att inte göra det.

Nu ska flera tillverkare har uppmanat Microsoft att ändra på saken till Windows ”Apollo” 8 anländer. De vill få tillåtelse att börja göra ändringar i användargränssnittet, för ett enklare kunna stå ut mot dess konkurrenter. Med tanke på att Windows Phone fortfarande har marknadsandelar som ligger en bra bit under fem procent, kan Microsoft känna sig tvingade att bita i det sura.

Fördelen Microsoft har idag är att de väldigt snabbt kan skicka ut uppdateringar av deras operativsystem, till smartphones vars hårdvara är kompatibelt med det. Om tillverkarna tillåts modifiera gränssnittet, skulle det potentiellt kunna leda till samma situation vi har idag på Android-marknaden där användare kan få vänta flera månader – ibland kvartal för att få den senaste versionen av operativsystemet.

Källa: Digitimes


Relaterade nyheter:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
S0urcerr0RReturJacob HugossonthisIce88 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Då blir det som sagt lika fragmenterat som Android. Tror inte detta kommer att hända. Möjligen att Nokia ger det ett försök eftersom de får det av Microsoft.

Det som kan hända är att de andra aktörerna tappar intresset för Windows Phone totalt vilket inte skulle vara bra för Microsoft.

Español
Gäst
Español

Tycker att MS agerar rätt än så länge, me gusta Windows Phone som den är! 🙄

Ice88
Gäst
Ice88

Har ingen källa men, jag har nått minne att microsft kan tänkas tillåta någon typ av modifikation…..

Åtminstone har jag läst att de ska bredda på hårdvarukraven.. med fler godkända lösningar

this
Medlem
this

[quote name=”smartidiot89″]De kommer att bredda på hårdvarukraven, det blir fler upplösningar/skärmstorlekar och troligen ett större urval systemprocessorer och övriga funktioner som blir frivilliga. Så länge de har tydliga krav är det inget problem, men när tillverkarna får fria händer att pilla i operativsystemet har de öppnat Pandoras ask.[/quote]Fria händer är ju på både gott och ont. Android telefoner erbjuder generellt sett en mycket bättre upplevelse men betydligt bättre hårdvara än motsvarande. Även om det kan dröja innan uppdateringar kommer ut så är det inte lika stort problem numera då tillverkarna redan erbjuder egna funktioner som motsvarar dem i den senaste… Läs hela »

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

När dom har fått riktig ordning på allt, och kraften är likvärdig med våra datorer. Då blir det antagligen som typ för Windows. Man kan använda vilken hårdvara och program man vill. Man får ändå uppdateringar, buggfixar och säkerhetspatchar som push-update.
Som vi har nu på våra datorer.
Ibland skrattar vissa åt mig när jag skådar in i framtiden, men faktum är att det brukar bli rätt likt mina visioner 😛

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Enligt mej är detta ett riktigt bra beslut av microsoft.
Man ska inte låta tillverkarna branda och leka sönder OSet.

Däremot tycker jag man i efterhand ska kunna installera sin tillverkares ”addon” – men som standard ska alla telefonerna köra standardgränsnittet.

På så sätt hamnar man inte i sin tillverkares våld när det kommer till fördröjda uppdateringar, som artikelförfattaren påpekade.