Microsoft har gett gränssnittet i Windows 10 en välbehövd ansiktlyfting sedan Windows 8 och 8.1 som gör operativsystemet mer användarvänligt för skrivbordsanvändare. Men redan för ett år sedan presenterade designern Jay Machalani egna koncept som sedan kom att anammas av Microsoft.

Vi har nämnt det många gånger tidigare och det är viktigt att ta upp även i den här artikeln – Microsoft har fått ta mycket kriktik för startskärmen i Windows 8 och 8.1, och det är också en av de saker som företaget skyltade mest med när de presenterade det nya operativsystemet Windows 10.

Men designen hos den nya startmenyn har inte helt och hållet varit Microsofts bedrift. Samma koncept visades upp i ett något annorlunda format för omkring ett år sedan av den självlärde designern Jay Machalani. I sina konceptarbeten visade Machalani bland annat en startmeny med integrerade Live Tiles som kan expanderas på bredden, väldigt snarlikt vad som visades upp i Windows 10.

windows_10_start

Den nya startmenyn i Windows 10

Machalani visade även ett system där Modern UI-applikationer kan köras i fönster och samtidigt ha Charms som är indivuduellt åtkomliga för varje fönster – detta i kontrast till hur de fungerar i Windows 8, där Charms istället är ett verktygsfält som är gemensamt för alla applikationer och tas fram genom en insvepande gest från högersidan.

Dessa konceptarbeten fångade Microsofts uppmärksamhet och företaget bjöd in Machalani till företagets campus. Det framgår dock inte hur pass direkt Machalanis designkoncept påverkade Windows 10, men det är svårt att förneka att det finns en hel del likheter – se själva i videon nedan!

Källa: The Verge


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid