En tonårspojke i Linköping rapporterades ha blivit tvångsomhändertagen efter att ha spelat för mycket datorspel, vilket är en totalt skev tolkning av domen.

Det var för en dryg vecka sedan som Linköpingstidningen Corren gick ut med en artikel om en datorspelande tonåring som blivit tvångsomhändertagen. Tonåringen utpekades som osocial utan en fungerande skolgång. I artikeln påpekas att pojken under flera år inte bara haft problem med skolan utan även haft majoriteten av sina sociala kontakter via internet.

Domstolen ska i sitt beslut även påpekat att pojken haft en oregelbunden dygnsrytm samt bristande rutiner när det kommer till kost och motion.

Mer eller mindre alla stora medier i Sverige hoppade på tåget och skrev sina egna artiklar om fallet. Närmast uteslutande med rubriker som pekade ut pojken och datorspel som orsaken till tvångsomhändertagandet.

Corren skrev i sin artikel att pojken redan tidigare varit föremål för insatser med socialnämnden. Men istället för att förklara vidare vad detta handlat om avrundas detta som en anledning till varför pojken till slut blivit tvångsomhändertagen.

Datorspelandet snarare en hjälp

När man däremot tittar närmare på fallet visar det sig att tonårspojken snarare levt i en social misär. Tonårspojken har i många år levt med en missbrukande förälder där det tidigt i domens dokumentation står noterat följande:

”Mammans återfall i missbruk och oförmåga att skydda tonårspojken från destruktiva miljöer tyder på att hon inte kan ta det vuxen- och föräldraansvar som pojken behöver och att han hamnar i situationer där han som barn får ta ett för stort ansvar. Under hela sin uppväxt har han fått ta hand om sin mamma och haft
en oro för hennes mående.”, Obs. Vi har ändrat från namn till familjeroller i texten.

Det står samtidigt skrivet att förhållandena enligt mamman och tonårspojken nu ska vara bättre. Pojken själv menar att spelandet snarare varit en viktig coping-strategi under sina tuffa hemförhållande.

Läser man domen blir det uppenbart att datorspelandet i sig inte är orsaken till tvångsomhändertagandet

Den bild som medier målat upp efter Correns initiala artikel har totalt bortsett från dessa fakta och istället ställt pojken och datorspelandet som orsak till tvångsomhändertagandet. När det i själva verket verkar handla om ett tragiskt familjeöde baserat i en vuxen förälders alkoholmissbruk.

”Han spelar ofta dator och går inte ut så mycket. Han har själv valt att spela datorspel och det är fel att beskriva det som en isolering. Genom spelandet får han vänner, som han även träffar personligen, och han riskerar inte att hamna bland droger.” står det även att läsa i domen.

Återigen har datorspelande med andra ord – felaktigt och troligtvis helt obefogat – utpekats som boven i dramat. När det snarare kan varit en av ljusglimtarna i tonårspojkens tillvaro.

Notis: KIT.se har precis som NordicHardware tagit en närmare titt på domen i Linköping och har publicerat en video på Facebook som också belyser problemet med mediarapporteringen kring fallet.

Uppdatering: Efter NordicHardwares publicering av denna artikel uppdaterade Corren sin ursprungsartikel med ny rubrik och utökade stycken om tonårspojkens mammas missbrukarhistorik. 

Artikel om tvångsomhändertagen ”datorspelare” ändras – fortsatt missvisande

Datorspel
Kan man spela för mycket datorspel och vart går gränsen enligt dig?
Datorspel på Prisjakt.se

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Thomaseron
Thomaseron
7 Årtal sedan

Visst är det klart att man kan spela för mycket, men det finns annat som också kan göras för mycket.
“Han spelar ofta dator och går inte ut så mycket. Han har själv valt att spela
datorspel och det är fel att beskriva det som en isolering. Genom spelandet får han vänner, som han även träffar personligen, och han riskerar inte att
hamna bland droger.”
Någon har alltså trott att han ska bli drogbrukare/drogmissbrukare för att han spelar mycket? Wow… Då hade jag varit fast för länge sedan. Att spela är en verklighetsflykt i sig.

Thomaseron
Thomaseron
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Den som skrivit det jag citerade har inte trott att han ska hamna i missbruk, men eftersom formuleringen kom upp så måste någon ha trott det. Det var så jag menade. 🙂

pege63
pege63
7 Årtal sedan

När man dör vid datorn, där är väl gränsen.

Robin Larsson
Robin Larsson
7 Årtal sedan

Detta är löjligt. Folk har generellt blivit mindre sociala sedan smartphones blev en del av kroppen. Man gör inga roliga aktiviteter längre, där istället man umgås i spel.

Sen så ger spel en helt annan form av socialt umgänge, man träffar konstant nya människor varje dag i spel och en sak är redan klar: delat intresse. Finner folk varandra trevliga så slås band samman tack vare vänlistor etc, stärker banden så kanske man träffas utanför spelet någon gång.

Olle P
7 Årtal sedan

*Kan* man spela för mycket? Klart man kan! Var det inte någon asiat (korean?) som satt tre dygn i sträck på ett internetcafé och spelade non-stop så han nästan dog? Datorspel (och YouTube-tittande) som stresshantering har jag god erfarenhet av inom familjen. Båda mina barn har haft det tufft med skolsituationen de senaste åren och använt datorn för att minska sin stress. Deras problem (och försöken att minska dem) har förstås även skapat stress hos oss föräldrar, så jag använder själv datorspel för att motverka depression och utbrändhet. Visst skulle det, i alla fall i teorin, vara bättre för den… Läs hela »