Samsung Galaxy Tab 10.1 imponerade på flera punkter i vår nyligen publicerade recension men i samma stund dök det upp information om att en tysk domstol utförädat ett europeiskt säljsstopp för surfplattan. Vi har nu fått bekräftat att så är fallet och även fått ett uttalande från Samsung i fallet. Situationen i Sverige är ännu något oklart, men i skrivande stund pågår fortfarande försäljningen.

Samsung har blivit som bekant blivit stämda av konkurrenten Apple för patentintrång och Apple har den senaste tiden jobbat för att sätta käpper i hjulet för Samsungs försäljning av de produkter som stämningsansökan gäller. Nu verkar det som att Apple vunnit en stor seger i striden och även om kriget knappast är avgjort har Samsung fått sitt första rejäla bakslag.

En tysk domstol har i dagarna dömt i Apples fördel där man belagt surfplattan Galaxy Tab 10.1 med ett preliminärt säljförbud. Domstolen menar att Samsungs nya surfplatta är en kränkning av immateriella rättigheter som tillhör Apples ursprungliga surfplatta iPad men även ”kopierat” delar från iPad 2.

specs

ipad2frontback

Domstolen i Dusseldorf menar att försäljningen av surfplattan ska stoppas i hela Europa, likaså marknadsföringen. Det enda land som nämns som ett undantag är Holland.

Vi har varit i kontakt med Samsung under dagen och även om man ännu inte har något konkret besked om hur domen påverkar försäljningen i Sverige har man bekräftat att det hela är mer än bara ett elakt rykte. Vi har fått ta del av följande uttalande från Samsung;

”Samsung är besvikna på domstolens beslut och vi kommer omedelbart att agera för att försvara och skydda våra patent och immateriella rättigheter i den rättssituation som uppstått i Tyskland. Vi kommer att försvara våra rättigheter runt om i världen.

Vi kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkra att Samsungs surfplattor och andra mobilprodukter kommer att vara tillgängliga för konsumenter i Europa och i resten av världen.

Vilken betydelse utvecklingen har för försäljningen av Galaxy Tab 10.1 i Norden undersöker vi just nu.”

Försäljningen i Sverige fortlöper

Medan vi väntar på konkreta besked från Samsung ifall och hur försäljningen påverkas har vi fått bekräftat att försäljningen av Samsung Galaxy Tab 10.1 fortfarande pågår i Sverige. Men det är möjligt att den stoppas framöver, kanske redan senare idag. Men vi återkommer kring detta när vi får mer information.

Uppdatering 2011-08-10 13:54: Vi har nu fått ännu ett officiellt uttalande från Samsung angående försäljningen av Galaxy Tab 10.1 och det verkar som att man satsar på att sälja slut sina lager och sedan avvakta ny information kring det tyska domslutet.

”I Norden fortsätter försäljningen av befintligt lager av Galaxy Tab 10.1. Vi avvaktar just nu med att beställa in nya enheter tills vi har fått en klarhet i vad rättsläget i Tyskland betyder lokalt för Norden.”

Tills dess kan ni läsa mer om Samsung Galaxy Tab 10.1 här.

Relaterade artiklar:

Annons

16
Leave a Reply

Please Login to comment
16 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
PsynoKhi0Jacob HugossonUT_lolSwedish Berserkeppebansen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Vad finns att kopiera? En surfplatta med tunn design och touchskärm? Svarta ramar? Det skulle inte förvåna mig för fem öre om det är tal om en ”designstöld” och nåt löjligt brett/generellt patent.

Med den här typen av fjanterier så står väl Apples advokater redo att attackera samtliga OEM-tillverkare som säljer Ultrabooks senare i år.

skiroy
Medlem
skiroy

Nej nu jävlar i min låda ska jag gå och köpa mig en Galaxy Tab!

Andreas G
Medlem

Inte så konstigt ändå. Tyskland är ett rätt patentgalet land.

De har en tendens att frysa försäljningar under pågående undersökningar, men det behöver inte betyda att det finns mer än grund att undersöka det. Jag skulle inte vara alltför orolig egentligen.

Laglorden
Medlem
Laglorden

1) Åh vad bra patentlagstiftningen funkar, den främjar verkligen utveckling, framsteg, konkurrens…

2) Apple är inte bra för konsumenter, de hittar inte på nåt själva, apar efter och sen stämmer för löjliga ”design”-saker de inte ens är först med.

3) Apple gillar inte konkurrens och tar till alla fula knep de kan. Aldrig nånsin en Appleprodukt mera.

4) Jaså, är de så skraja för just Samsung… bra reklam för dem, om jag vore instresseras av Suftplattor/smartphones skulle jag kolla på de som de stämmer.

5) De som vill ha en Galaxy Tab bör köpa en på studs, medan de finns i lager då.

Carl-philip V
Medlem
Carl-philip V

Apple lägg ner ert värdelösa företag och jag kommer aldrig att köpa eller använda något från er!!
Inte nog med att apple är ett sandlådeföretag, de till och med gör sin ipad lika dan 😡

Svensken
Medlem
Svensken

Märks verkligen att Apple gör allt för att sabotera för Google och Android och alla dess OEM tillverkare som i detta fallet Samsung. Som många redan påpekat försöker Apple hindra konkurrensen inte bra för oss konsumenter.

Läste en kommentar på engadget att de går efter Motorola Xoom nu också.

http://www.engadget.com/2011/08/09/german-apple-suit-ruling-blocks-samsung-galaxy-tab-10-1-sale-in/

http://thenextweb.com/apple/2011/08/10/apple-sues-motorola-in-europe-over-xoom-tablet-design/

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Märks verkligen att Apple gör allt för att sabotera för Google och Android och alla dess OEM tillverkare som i detta fallet Samsung. Som många redan påpekat försöker Apple hindra konkurrensen inte bra för oss konsumenter.

Läste en kommentar på engadget att de går efter Motorola Xoom nu också.

http://www.engadget.com/2011/08/09/german-apple-suit-ruling-blocks-samsung-galaxy-tab-10-1-sale-in/

http://thenextweb.com/apple/2011/08/10/apple-sues-motorola-in-europe-over-xoom-tablet-design/%5B/quote%5D
Precis som jag trodde, det är designen man går efter 😀

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”smartidiot89″]Vad finns att kopiera? En surfplatta med tunn design och touchskärm? Svarta ramar? Det skulle inte förvåna mig för fem öre om det är tal om en ”designstöld” och nåt löjligt brett/generellt patent.[/quote]För ett par veckor sen fick de ett patent så pass brett att i stort sett vilken pekskärm som helst tränger på det. Men här gäller nog bara utseendet. Jag måste säga att jag tycker det är lika korkat gjort av Samsung att tillverka en produkt som liknar iPad utseendemässigt (åtminstone undvik vit baksida?), som det är korkat att domstolar tycker Apple har rätt att försvara en… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”PsynoKhi0″]För ett par veckor sen fick de ett patent så pass brett att i stort sett vilken pekskärm som helst tränger på det. Men här gäller nog bara utseendet. Jag måste säga att jag tycker det är lika korkat gjort av Samsung att tillverka en produkt som liknar iPad utseendemässigt (åtminstone undvik vit baksida?), som det är korkat att domstolar tycker Apple har rätt att försvara en så pass generell design med grundläggande former, som du säger.[/quote]Finns många skräckexempel att ta när det kommer till patent… Det gäller säkerligen utseendet men frågan är HUR ska man undvik att inte… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”]Märks verkligen att Apple gör allt för att sabotera för Google och Android och alla dess OEM tillverkare som i detta fallet Samsung. Som många redan påpekat försöker Apple hindra konkurrensen inte bra för oss konsumenter. Läste en kommentar på engadget att de går efter Motorola Xoom nu också. http://www.engadget.com/2011/08/09/german-apple-suit-ruling-blocks-samsung-galaxy-tab-10-1-sale-in/ http://thenextweb.com/apple/2011/08/10/apple-sues-motorola-in-europe-over-xoom-tablet-design/%5B/quote%5DPrecis som jag trodde, det är designen man går efter :D[/quote] Haha ja man kan undra. iPhone står för 47% av deras totala intäkter senaste kvartalet och iPad står för 18%. Så det är uppenbart att dessa små mobila ARM enheter är väldigt vinstgivande. Så inte konstigt… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol
PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”smartidiot89″]Det gäller säkerligen utseendet men frågan är HUR ska man undvik att inte ”kopiera” iPad? Eller för den delen deras iPhone, någon annan surfplatta eller smartphone? Det är en tunn produkt med touchskärm. Ska resten av tillverkarna kanske innovera baklänges och komma med allt fetare surfplattor för att Apple har patent på en grovt generaliserad design? Sånna här mål är fan i mig löjligare än att man kan ta patent på mjukvara..[/quote]Jag håller med dig om att en låda med avrundade kanter är ingen banbrytande uppfinning. iPaden ser ut som min HP2133s skärm. Däremot kunde Samsung (som jag påpekade)… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”PsynoKhi0″]Jag håller med dig om att en låda med avrundade kanter är ingen banbrytande uppfinning. iPaden ser ut som min HP2133s skärm. Däremot kunde Samsung (som jag påpekade) strunta i en vit modell, och kanske använda ett mönster på skärmkanten. Företagets namn kanske? Eller 3 knappar. Som på min Xperia X8 (liknar inte alls en iPhone).Jag försvarar absolut inte Apple, men jag tycker Samsung tog en onödig risk.[/quote]Baksidan kan jag nog hålla med om faktiskt till viss del. Om jag inte minns helt fel hade de första versionerna av Galaxy Tab 10.1 [i](den har gått igenom 2 revisioner innan… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”smartidiot89″]Baksidan kan jag nog hålla med om faktiskt till viss del. Om jag inte minns helt fel hade de första versionerna av Galaxy Tab 10.1 [i](den har gått igenom 2 revisioner innan den kom till marknaden, den sista resulterade i försening då man ville bräcka den nysläppta och rekordtunna iPad 2 enligt de representanter jag pratat med på Samsung)[/i] svart baksida. Problemet då var att de där mindre charmig fingeravtrycken syns allt för tydligt… Som du säger man kunde lagt till ett mönster eller nåt annat [i]”flashigt”[/i] för att få det att framstå mindre som en rip-off men då… Läs hela »

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

OSnews går genom ”Community design” som Apple använde mot Samsung: [url]http://www.osnews.com/story/25056/The_Community_Design_and_you_Thought_the_USPTO_Was_Bad/page1/[/url]
”Men för i….”, typ…