Intel har sedan flera år levererat specifika CPU-modeller riktade mot överklockare och entusiaster. Nu säger flera rapporter från moderkortstillverkare att man löst gåtan för att aktivera funktionell överklockning även på multiplier-låsta Skylake-processorer och visar fina överklockningsresultat på billigare Skylake-modeller.

Intel har under flera CPU-generationer låst bussfrekvensen, kallad base clock, mot kretsarnas PCI Express och DMI-frekvenser vilket gjort det omöjligt att nå några märkvärdiga frekvensökningar på processorer med låst multiplier. För att stilla entusiasters överklockningsbehov har Intel därför introducerat sin K-familj av processorer med upplåsta multipliers som tillåter överklockning utan att behöva ändra BCLK-frekvensen.

Med Skylake har Intel för första gången kopplat loss BCLK-frekvensen från övriga bussar i sina kretsar, något som i teorin skulle tillåta traditionell bussöverklockning som var vanligt på Intels tidigare generationer av processorkretsar. I praktiken har dock BCLK-överklockningen inte varit fungerande på Intels nya processorer, något som nu moderkortstillverkarna Asrock, Asus samt Supermicro säger sig hittat en lösning på.

Läs även: Svenska CPU-guiden – Sveriges största test av processorer

Elmor pressar Core i3-6300 till 5,8 gigahertz

Moderkortstillverkarna har både levererat överklockningsresultat på låsta budgetprocessorer ur Intels Skylake-familj vilket man menar är bevis på att man nu löst gåtan för BCLK-överklockning på Skylake-processorer. Asrock visar hur man pressat en Core i3-6320 CPU från 3,9 gigahertz till 4,7 gigahertz med en bussfrekvens på 127 megahertz – upp från basfrekvensen på 100 megahertz.

Supermicro i sin tur har nått nästan gigahertz med hjälp flytande kväve på samma CPU-modell med endast ändring av BCLK-frekvensen.

Asus är de som verkar nått högst frekvenser med en låst Skylake CPU där välkände svenske överklockaren Elmor överklockat en Core i3-6300 CPU till hela 5,8 gigahertz på mATX-moderkortet Asus Maximus VIII Gene. En minst sagt häftig bedrift med en CPU för runt 1 600 kronor och en bussfrekvens på 158 megahertz.

Asrock lovar snar uppdatering för Z170-moderkort

Vad Intel säger om moderkortstillverkarnas överklockning av låsta Skylake-processorer är oklart men enligt källor till TTechSpot ska åtminstone Asrock planera att inom kort släppa uppdateringar för sina Z170-baserade moderkort som tillåter BCLK-överklockning på låsta Skylake-processorer. Ett drag som lär få flera tillverkare att följa efter och har potential att blåsa nytt liv i överklockningsintresset hos datorentusiaster.

Källa: TechReport, TechSpot

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
S0urcerr0RMarquzzMr. HockeyAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Jag måste nästan nypa mig i armen. Kan detta vara sant? Jag undrar om Intel är lite rädda för vad AMD kommer att presentera nästa år så de känner sig tvingade att göra detta.

Mr. Hockey
Gäst

Precis vad världen behöver idag: några fps extra 😉

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Jag måste nästan nypa mig i armen. Kan detta vara sant? Jag undrar om Intel är lite rädda för vad AMD kommer att presentera nästa år så de känner sig tvingade att göra detta.[/quote]
Hehe då är vi två Marquzz! Kanske dags för SMPC OC igen… ;)[/quote]

Oh, ja, nästa vinter kanske är bästa läget på länge för en pris/prestanda, eller vad säger du?? 🙂

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Mycket positiva nyheter när CPU utvecklingen gått så långsamt dom senaste 4 åren! 🙂
Speciellt nu när dollarn är hög kanske det finns dom som inte vill lägga pengar på datorer, men med detta så inspireras säkert både en och annan till att slå till för att maxa ”bang for the buck”, om moderkortet som behövs är överkomligt så att säga.