Det var 34 år sedan som Commodore 64 dök upp på marknaden och datorn har blivit en ikonisk maskin för många men nu visar det sig att vissa fortfarande används.

Commodore 64 är med dagens mått mätt en relik på datormarknaden och prestandan är allt annat än imponerande. Dagens billigaste smartphones springer åttor kring Commodore 64 i prestandaspecifikationer där den drygt 30 år gamla datorn sitter på en 1 megahertz processor, 65 kilobyte primärminne, 320 x 200 pixlars upplösning och en vikt på 1,8 kilo.

De eventuella nackdelar som kommer till preestanda och funktionalitet är samtidigt inget som hindrat en polsk bilverkstad att driva sin verksamhet kring en 25 år gammal Commodore 64. Datorn som används för att balansera drivaxlar i bilar sägs även överlevt översvämningar och en kanske inte helt dammfri miljö i bilverkstaden sedan tidigt 90-tal. Maskinoperatörerna verkar inte bara vetat hur man håller liv i sina datorer utan även utvecklat egen mjukvara för systemet, troligtvis också anledningen varför systemet fortfarande används.commodore64

Bilden på datorn som publicerats av Commodore på sin Facebook-sida ser ut att vara hämtad från Fallout 4 och får oss i vilket fall att bli riktigt varma i hjärtat.

Bärbara datorer på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Inte speciellt ovanligt. På jobbet ar vi en larm robot som skickar SMS som är C64. Pratat flera gånger om att byta ut den men den har fått stanna kar av stanna nostalgi skäl. Nu går det ju inte att byta ut den längre.

Udda är att när folk ser den är att man får ibland höra ”Oj har ni också en kvar i drift…”