OCZ har haft en snabb utveckling på marknaden med sin egenutvecklade Everest SSD-kontrollerserie efter uppköpet av kretsutvecklaren Indilinx. Nu visar sig dock företagets egna kontrollerkretsar faktiskt vara baserade på kisel från Marvell, vilket även inkluderar nytillskottet Vertex 4.

Efter att OCZ köpte upp kontrollertillverkaren Indilinx har företagets egna Everest SSD-kontroller dykt upp snabbare än väntat på marknaden. Först under skalet på tillverkarens Octane-serie och nyligen i ny tappning under skalet på Vertex 4. Nu har OCZ Technology bekräftat att Everest och Everest 2 SSD-kontrollerna i själva verket inte är Indilinx skapelse utan baseras på kisel från populära kretstillverkaren Marvell.

Everest2

OCZ och dotterbolaget Indilinx har dock utvecklat sin unika firmware för kontrollerkretsarna samtidigt som OCZ även hävdar att man kör Marvells kisel i högre frekvenser än konkurrenterna.

OCZ Octane och Petrol som använder sig av Everest 1-kontrollern från Indilinx är i själva verket en högre klockad Marvell 88SS9174 kontroller, samma SSD-krets vi hittar i enheter som Corsair Performance Pro, Intel 510 och Crucial M4.

Den nya OCZ Vertex 4 i sin tur baseras på Everest 2-kontrollern som troligtvis är marknadens första SSD-enhet med Marvells 88SS9187 kontroller, en krets som tillkännagavs bara för någon månad sedan.

Vad detta betyder för OCZ och deras arbete med Indilinx framöver är svårt att säga, men tillverkaren har redan visat upp de första kretsarna från sitt gemensamma arbete. Där deras PCIe kontroller Kilimanjaro bland annat visades upp för oss på CES tidigare i år.

IMG_2403

Om OCZ även kommer att rulla ut sina egna SSD-kontrollers på konsumentmarknaden inom en snar framtid har vi inga svar på. Vi hoppas givetvis få mer konkurrens på marknaden men samtidigt är det svårt att klaga när finputsningar av firmware och redan etablerad hårdvara ger goda prestandaförbättringar. Vi hade dock önskat att företaget var mer öppna med sina produkter och vilka kretsar som verkligen gömmer sig under skalet, även om det är prestandan som i slutändan är det viktiga.

Källa: Anandtech


2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
this-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Ahhh Sneaky!!
Det trodde jag inte, men det förklarar varför de kunde vara så snabba ut med ny kontroller. Ingen hade väl räknat med att Indilinx skulle spotta ur sig två nya kontrollers så snabbt.

this
Medlem
this

Värt att understryka är dock att det inte är bekräftat än om Vertex 4 använder 88SS9187 kontrollern. Men de stora prestanda ökningarna och prestanda under hög belastning indikerar att så är fallet.