Om ett halvår är det dags för det Facebook-ägda företaget Oculus att introducera sitt första VR-headset för konsumenter. Tillverkaren rekommenderar att headsetet inte drivs av grafikkort som inte kan hålla uppdateringstider över 90 bilder per sekund. I en intervju säger Oculus grundare att just grafikkort är VR:s största problem i dag och att det skulle behövas mycket mer prestanda än det gör i dagens kort.

Under början av nästa år är det äntligen dags för konsumentlanseringen av Oculus Rift. Det kommande VR-headsetet kommer att ha höga krav på datorer som driver det eftersom det använder en OLED-skärm som har en upplösning per öga på 1 080 x 1 200. Eftersom skärmen också uppdateras 90 gånger per sekund önskar Oculus att alla användare har en dator som kan leverera den högupplösta bilden i den frekvensen. För att lyckas med detta rekommenderar Oculus ett kraftfullt grafikkort med minst lika mycket kraft som Nvidia Geforce GTX 970 eller AMD Radeon R9 290. I verkligheten skulle dock företaget vilja se mycket mer kraftfulla grafikkort.

Grafikprestanda är problemet som ingen löst

I en intervju med Tomshardware pratade Oculus-grundaren Palmer Luckey om det största problemet med VR i dag och vilken tröskel som är störst just nu.

Probably unlimited GPU horsepower. It is one of the issues in VR that cannot be solved at this time. We can make our hardware as good as we want, our optics as sharp as we can, but at the end of the day we are reliant on how many flops the GPU can push, how high a framerate can it push? Right now, to get 90 frames per second and very low latencies we need heaps of power, and we need to bump the quality of the graphics way down. If we had unlimited GPU horsepower in everybody’s computer, that will make our lives very much easier. Of course, that’s not something we can control, and it’s a problem that will be solved in due time.

För att kunna skapa en bra VR-upplevelse med dagens grafikkort behöver spel och andra VR-upplevelser alltså anpassas för att dagens grafikkort ska klara av dem. Palmer Luckey påpekar dock att det inte bara handlar om grafikkvalitet utan även om hur många objekt som måste renderas. Det verkar med andra ord som om dagens grafikkort inte riktigt räcker till för att skapa den VR-upplevelse som Palmer Luckey helst skulle vilja se och med Palmers mål om ”umlimited GPU horsepower” kan det dröja ett tag innan vi får se VR-headsetets som kan återskapa en så gott som perfekt bild av verkligheten som möjligt.

Medan vi väntar på kraftfullare GPU-lösningar och grafikkort kan detta faktum samtidigt ge rejält med vind i seglen för datorer med flera grafikkort sammankopplade med SLI eller Crossfire-teknik. Tekniker som får bättre stöd i Directx 12 och samtidigt lämpar sig i grunden väl för virtuell verklighet där det inte sällan används separata skärmar för varje öga.

Källa: Tomshardware

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Skuggan777Thidian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thidian
Gäst
Thidian

Tråkigt att Euclideons unlimited detail används till kartrendering istället för spel som det var tänkt och att ingen nappade på deras idé.
https://www.youtube.com/watch?v=00gAbgBu8R4

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”Thidian”]Tråkigt att Euclideons unlimited detail används till kartrendering istället för spel som det var tänkt och att ingen nappade på deras idé.
https://www.youtube.com/watch?v=00gAbgBu8R4%5B/quote%5D

Det måste ju varit något som gjort att man inte kunnat använda det till spel.
Kanske är det alldeles för dyrt och svårt att göra animationer med tekniken.