AMD har nu släppt ett nytt energischema för sina Ryzen-processorer som ska minska strömförbrukningen och samtidigt höja prestandan.

AMD har rekommenderat att användare av deras Ryzen-processorer manuellt ställer in ”Hög Prestanda” som energialternativ i Windows. Nu har man dock släppts ett eget energischema som ska sänka energiförbrukningen likt alternativet ”Balanserat” men samtidigt behåller prestandan från det mer energiförbrukande alternativet.

Windows standard energischema, vilket är ”Balanserat” försöker hela tiden att ha så många som möjligt av de logiska kärnor hos processorerna i ett ”parkerat läge”. Hos en Ryzen 7 1800X med sina 8 kärnor och 16 trådar så kan detta resultera i att totalt 14 av de 16 logiska kärnorna har legat i detta viloläge. Vilket kan leda till försämrad prestanda tack vare en fördröjning när fler logiska kärnor behöver tas ur viloläget.

Ryzen-processorer energischema

AMD:s nya energischema sägs åtgärda detta genom att låta processorerna ändra sin Performance State (P-State) oftare. Vilket leder till att Ryzen-processorer kan dra mer nytta av de olika tekniker som AMD har under namnet Sense Mi.

Detta ska då leda till ökad prestanda i spel medans strömförbrukningen hålls ner på en jämförbar nivå med Windows balanserade energiläge.

Ryzen-processorer energischema
Prestandaökningar med AMD:s egenutvecklade energisparschema jämfört med standard i Windows 10

Än så länge så måste användare ladda ner och installera filerna för det nya energischemat manuellt. Detta gör genom att ladda ner en .zip-fil som man sedan packar upp och installerar. Senare kommer detta energischema att inkluderas i drivrutinerna för 300-seriens styrkretsar.

Mer information kring det nya energischemat finns att finna på AMD:s blogg.

Rubrik

Annons

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid