NVIDIA sägs arbeta på en ny grafikkrets för att kontra AMD:s kommande Radeon HD 6900-serie och som vi tidigare avslöjt har det ryktats om namnet GeForce GTX 580. Fortfarande är det lösa rykten men från att vi fick indikationer på kretsens prestanda säger nu nya uppgfter att kortet kan dyka upp redan i december.

GeForce GTX 580 ska baseras på en ny GF110 GPU som med 512 CUDA-kärnor ska vara vad GF100 egentligen skulle varit från början. Tidigare rykten har dock gjort gällande att även den interna strukturen är ändrad med ett saligt antal texturenheter och ROPs.

Allting låter fortfarande lite för bra för att vara sant. Men medan NVIDIA vägrar att kommentera rykten fortsätter dem att spridas och när nu DigiTimes också publicerar information om GeForce GTX 580 växer vårt intresse.

Den asiatiska nyhetssajten hänvisar till källor hos grafikkortstillverkare som säger att GeForce GTX 480 ska vara 20% snabbare än GeForce GTX 480, samt att lanseringen är satt till slutet av november eller början av december 2010. I samma veva som AMD väntas lansera sin Radeon HD 6900-serie av grafikkort baserade på Cayman-kretsen.

Man talar om tre andra grafikkretsar kallade GF112, GF114 och GF119 som ersättare för dagens GF104/106/108 kretsar. Men dessa ska inte vara aktuella på ett tag.

Om uppgifterna stämmer verkar det som att NVIDIA, precis som AMD, planerar en refresh av sitt grafikkortssortiment med dagens 40nm-teknik. Betydligt tidigare än vad de flesta trott. Våra egna källor sträcker sig till att det är spännande tider just nu, men mer än så kan vi inte bekräfta idag.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid