En advokatfirma i Danmark har riktar nu ett korståg mot svenska fildelare. Med kravbrev ska firman försöka få skandinaviska pirater att göra rätt för sig.

Flertalet stora filmbolag, bland annat Lars Von Triers ”Zentropa” har gett den danska advokatfirman Njord Lawfirm i uppdrag att söka rätt på svenska fildelare och skicka ut kravbrev till dessa.

Kräver ut personuppgifter för fildelare

Njord går på storoffensiv och har lämnat in ansökan om informationsföreläggande till Patent- och marknadsdomstolen. Det första kravet har riktats mot Telia och kräver att internetleverantören ska lämna ut namnen bakom ett antal IP-adresser som man hävdar har använts för illegal fildelning. Det tog sedan inte lång tid för liknande krav riktade mot Tele2, Bredbandsbolaget och Telenor att dyka upp.

Enligt hemsidan Breakit så handlar det om hela 42 sidor IP-adresser från vilka advokatfirman vill få ut tillhörande personuppgifter. Detta är bara från en av de fyra internetleverantörer som firman satt press på.

Inte Njords första offensiv med kravbrev

Njord Lawfirm har tidigare fört liknande processer i både Danmark och Finland. I början av året har även norska medborgare fått hem kravbrev där det hävdas att deras IP-adress har använts för att ta del av skyddat material på ett olagligt vis.

De misstänkta fildelarna i Sverige som får hem ett kravbrev kommer att ombes betala in en summa mellan 2 000 och 3 000 kronor. Betalas inte summan in så hävdar Njord att personen i fråga kan prövas i domstol.

Breakit har även sammanställt en lista över de filmer vars illegala spridning har spårats.:

  • Cell
  • I.T
  • London Has Fallen
  • Mechanic: Resurrection
  • Criminal
  • September of Shiraz
  • Kollektivet
  • Flaskpost från P
  • Love Is All You Need

Vet man att man har laddat ner eller laddat upp någon av dessa så ligger man enligt Njord garanterat i riskzonen för att få hem ett kravbrev inom snar framtid.

Hela processen klingar än så länge bekant, och påminner starkt om svenska Gothia Laws kampanj Spridningskollen. Som bekant så skrotades till slut spridningskollen förra året efter påtryckningar från både internetleverantörer och användare.

Spridningskollen.se går i graven och likaså kravbreven mot fildelare

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
naraccasBengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Frightenware IRL… Var uppe på en systersite och en användare (jocke91) där med lite bättre inblick skrev blandannat: ”I Finland har endast TVÅ av 30 000+ brev hittills lett till tvist i marknadsdomstolen. Enligt allmänhetens åsikt handlar det främst om att skrämma folk till att betala. Vettefan hur många de vågar dra till domstol efter det andra beslutet (läs nedan). Nämnvärt är att kravsummorna i breven legat på 600-3000€, betydligt större summor än de som planeras i Sverige.” Första fallet så földes fildelaren då han skrivit i ett forum om nedladdningen. I andra fallet så friades det. Här är källan… Läs hela »

naraccas
Medlem
naraccas

Trodde att jag skulle få lite kul med mina juridiska kunskaper men såg sedan att det bara var skitfilmer på listan som inte ens är värda besväret att piratkopiera.