Small preview image

NVIDIA har lyckats trycka in två stycken GT200 grafikkretsar på ett och samma kretskort med sitt nya GeForce GTX 295 grafikkort vilket är något av en bedrift i sig. Ursprungsmodellen av GTX 295 krävde dubbla PCB:er för att koppla samman de avancerade, och stora, kretsarna vilket man nu lyckats lösa i en ny kortdesign. Nya versionen av GeForce GTX 295 kommer att bli billigare för NVIDIAs partners att tillverka men trots detta ser priserna ut att bli demsamma för oss konsumenter. När de första testerna nu dykt upp visar det sig att kostnaderna faktiskt kan bli högre, på grund av strömförbrukningen.



Trots en bantad design med en ensam PCB verkar det nya GeForce GTX 295 kortet dra ungefär 24-45W mer än sin föregångare med dubbla kretskort, detta enligt tester på TechPowerUp av Inno3Ds nya GeForce GTX 295.


Detta är en klart märkbar skillnad och med 45W högre förbrukning vid full belastning handlar det faktiskt om överraskande stora differenser.



Systemets totala strömförbrukning vid full belastning – TechPowerUp


Anledningen verkar vara att NVIDIA valt billigare komponenter för strömförsörjningen av kortet, en del som man för övrigt designat om helt från föregångaren. Med sin nya spänningsregultor förlorar man inte bara möjligheten att ändra spänningar genom mjukvara, strömförbrukningen verkar också bli ordentligt mycket högre.


Som tur var är prestandan likvärdig med föregångaren och trots högre strömförbrukningen verkar kortet både vara tystare och mer överklockningsvänligt. Läs mer på TechPowerUp.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid