Solid-state-enheter är kanske den optimala lagringsenheten att koppla samman i en RAID-konfiguration där man kan nå hissnande prestanda utan några allt för stora medel. Ett stort aber har dock varit att RAID-konfigurationer med SSD-enheter inte gett stöd för Microsofts städningsteknik TRIM. Genom att i realtid hålla koll på lagringsenheternas minnesceller och rensa dem från kvarliggande data, samt flytta runt aktiv data för optimal prestanda kan TRIM bibehålla prestandan i en SSD även under lång och hård användning.

Utan TRIM har SSD RAID-konfigurationer haft en stor akielleshäl, något nu Intel rättat till genom att lansera nya drivrutiner för sina moderkortssstyrkretsar.

Intels Rapid Storage Technology (RAID) driver har nu lanserats i version 9.6.0.1014 och med de nya drivrutinerna behöver Intel-användare inte längre luta sig tillbaka mot Microsofts AHCI drivrutiner för att njuta av TRIM-stöd.

Uppdatering: Intels nya drivrutiner stödjer TRIM för enheter inkopplade som AHCI eller RAID-enheter, men INTE om de är delar i en RAID-konfiguration. Med andra ord finns det fortfarande ingen möjlighet att få TRIM-aktiverat i en RAID-volym.

Intel har alltså låst upp TRIM stöd för RAID-konfigurationer med alla olika SSD-enheter, så länge man använder sig av ett Intel-baserat moderkort och deras lagringskontroller. Stödet ser ut att finnas för alla Intels senaste sydbryggor och på nerladdningssidan ser vi en mängd Intel-tillvekrare moderkort listade med olika styrkretsar.

Intel stödjer nu TRIM kommandot i RAID 0 och RAID 1 uppsättningar, men tyvärr verkar inte RAID 5 finnas med på listan i dagsläget.

Prestandan i de nya drivrutinerna rapporteras vara något skiftande. Vissa användare påstår att prestandan är sämre, medan vissa faktiskt ser prestandavinster mot Microsofts egna AHCI-drivrutiner. Men RAID TRIM-stödet är givetvis den stora vinsten.

Mer information och vissa prestandajämförelse från användare går att hitta i Intels och OCZ forum.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid