Small preview imageDet var inte länge sedan de första historierna dök upp om att Intel skulle försöka stoppa konsumenter från att överklocka deras mellanklassprocessorer baserade på den kommande Nehalem arkitekturen. Vi var ganska tveksamma till att Intel skulle välja att aktivt arbeta mot sina partners eftersom vi inte kunde hitta något som stödjde uppgifterna. Den senaste rapporten har nu blivit publicerad hos Fudzilla och utan att försöka förolämpa någon låter det faktiskt ganska löjligt. Nehalem är en helt ny arkitektur och skiljer sig en hel del från dagens Core-arkitektur.

”As Intel seems to want to push the much more expensive Bloomfield platform to overclockers, the company implemented a lock that prevents these new processors from being overclocked by adding two PLL clock generators, one inside the CPU itself and one in the PCH.


This might not sound like it’s a big problem in itself, but what Intel has done is that these two will clock generators will reference each other; and this means that just changing the bus speed won’t have any effect if you’re trying to overclock the CPU as it will dissregard the information from the PCH if it’s not a correct value.”


Det är förvisso sant att Intel flyttat PLL och minneskontrollern till själva processorkärnan från nordbryggan, men det är inte för att stoppa användare från att överklocka, det är för att spara kostnader, förbättra prestandan och sänka strömförbrukningen. En annan stor fördel är att det krävs färre kretsar för att tillverka moderkorten, vilket också gör det billigare. Detta kommer att vara positiva nyheter för säkert mer än 95% av alla köpare. Problemet är att vi inte vet om PLL/standard frekvensen kommer att vara låst från fabriken, men multipliern kommer med största säkerhet vara det i alla fall.


Bloomfield, högprestanda modellen, kommer att få en intern QPI (QuickPath Interconnect) kontroller, som kommer användas för att överklocka processorn. Frekvensen hos QPI kontrollern kommer att bli referensvärdet som minnes och klockfrekvenser kommer att uträknas ifrån, med hjälp av dividers. QPI kontrollerns frekvens kommer i sin tur att ändras genom det PLL chip som sitter i nordbryggan på Tylersbyrg/X58 styrkretsen. Mer eller mindre som vi överklockar våra processorer i dagsläget.


Lynnfield och Havendale saknar QPI kontrollern och nordbryggans PLL flyttas in på processorkärnan, vilket gör det svårare att hitta några konkreta sätt att ändra klockfrekvensen. OM PLL kretsen är låst, vilket vi inte kan vara säkra på att den är. Hävdar Fudzilla att det även finns en andra PLL som kommer att agera vägspärr för alla som försöker överklocka. Vi har inte hört eller sett något som styrker detta. Med begränsad information från bra källor och utan en detaljerad struktur över mellanklass modellen av Nehalem kan vi inte vara säkra på någonting i dagsläget, men om vi tittar på arkitekturen kan vi fastställa att överklockningen kommer att bli annorlunda, men väldigt lite pekar på att det ska bli omöjligt.


Lynnfield och Havendale må vara mellanklass kretsar, men det är i princip vad Nehalem handlar om. Nordbryggan har flyttats in i processorn och det mer kompletta paketet kommer att spara Intel och konsumenterna mycket pengar. Problemet är att detta tillvägagångssätt gör det svårare att överklocka processorerna, vilket skulle kunna utesluta entusiastcommunityn. Mer eller mindre du och jag. Det är därför Bloomfield utvecklades som ett entusiastalternativ för Intel-användare, och om man är orolig för att behöva hosta upp 10 000 kronor för en överklockningsbar processor kan man sluta oroa sig. Det kommer att lanseras billigare Bloomfield modeller, dock inte så billiga som mellanklass processorerna.


Att Intel ”is unlikely to give out this information to third-party motherboard manufacturers” är något redaktionen på FUD måste ge bevis för, eftersom det låter som något som skulle kunna slå tillbaka hårt mot Intel. Partners brukar vara duktiga på att hitta lösningar när det finns mycket publicitet och stöd för konsumenter. Om Intel inte ger ut någon information om detta kommer det att bli ett race mellan ASUS, Gigabyte, MSI, abit, DFI och resterande tillverkare för att se vem som först lyckas överklocka mellanklass versionen av Nehalem. Vi hävdar inte att det kommer bli lätt, men det är nog mer eller mindre oundvikligt.


Det förutsätter ju då att det över huvudtaget blir möjligt, vilket vi verkligen hoppas. Annars kanske AMD kommer att ta över kommandot bland mellanklass överklockare, vilket i ärlighetens namn är majoriteten av överklockarna på marknaden. Det kommer kvitta att AMDs processorer kanske presterar sämre från början, det är spänningen av att överklocka som driver oss. Vi vill helt enkelt kunna pressa våra processorer mer och mer, så fungerar det inte med Intel processorer kommer vi att vända oss till AMDs alster.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid