AMD väntas inte lansera sin nya x86-arkitektur Zen förrän tidigast 2016 men redan nu fortsätter ryktena att hagla kring processortillverkarens kommande processorer. APU-kretsarna i Zen-familjen ska komma utrustade med upp till 16-kärnor och leverera tillräckligt med kraft för tunga beräkningar på server och superdatormarknaden.

Enligt nya uppgifter till Fudzilla ska AMD:s Zen APU inte bara få upp till 16 dedikerade CPU-kärnor utan även stöd för en hyperthreading-liknande flertrådsteknik som gör det möjligt att hantera två processortrådar per kärna för totalt 32 samtida trådar.

De obekräftade uppgifterna från Fudzilla hävdar också att varje Zen-kärna får vardera 512 kilobyte L2-cache samtidigt som varje kluster om 4 kärnor delar på 8 megabyte L3-cache. Vilket i en 16-kärnig modell av Zen APU ger totalt 8 megabyte L2-cache samt 32 megabyte L3-cache.

1 terabyte DDR4-minne över fyra minneskanaler

Förutom en drös CPU-kärnor och tillhörande cacheminne ska AMD satsa på flera spännande nyheter. Bland annat tillkommer ett stöd för minnestekniken DDR4 med fyra minneskanaler och ECC-stöd. Varje minneskanal ska i teorin stödja upp till 256 gigabyte per kanal och minnesfrekvenser på 3 200 megahertz.

Zenx86

Sist men inte minst ska AMD även trycka in en kraftfull grafikdel som sig bör i en APU. Enligt uppgifter ska kretsens GPU baseras på Greenland-arkitekturen som tros vara en variant av Fiji som ska premiärvisas i sommar med lanseringen av Radeon R9 390X. Grafikkretsen ska vara kopplad till Zen-processorn med ett GMI-gränssnitt (Global Memory Interconnect) och Greenland ska även stödja HBM-minne med en bandbredd på 512 gigabyte per sekund. De specifikationer som Fudzilla säger sig fått ta del av pratar om upp till 16 gigabyte HBM-minne på samma kretspaket som själva APU-kretsen.

Som vanligt med tidiga och obekräftade uppgifter ska dessa givetvis tas med en rejäl nypa salt. Det är fortfarande lång tid tills AMD väntas sjösätta sin Zen-arkitektur och det är oklart hur företagets APU-satsningar ser ut för vanliga konsumenter. Dessa monsterkretsar med upp till 16-kärnor och extra kraftfulla grafikdelar kommer primärt rikta sig mot tunga beräkningar och stora datorsystem.

Källa: Fudzilla

Relaterade artiklar:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
murakodincoinSven Tobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

Jag godkänner!

odincoin
Gäst

Förhoppningsvis kommer det en version utan grafikkrets. Intels priser behöver helt klart pressar ner lite.

Medlem
Arne Berg

ser lovande ut men det gjorde även deras nuvarande krets innan lev. vilket man inte skulle kunna säga annat än att det mest bidde en flopp (hm en floppy kanske(om nån minns dom))Synd bara att det är långt till 2017 men är kul att dom försöker utmana intel igen, så i nuläget så är det Skylake-e & möjligtvis detta som kan bli intressant & vart det tar vägen med ssd er & grafikkort framöver.

Murak
Medlem
Murak

Låter så klart smaskigt, men frågan är om de inte kunde skippat SATA Express helt då SSDér direkt på PCIe bussen troligen kommer vara vanligare? Fast det kanske är att tänka ur ett hemmaanvändar-perspektiv, HPC och servermarknaden kanske behöver mer beprövad teknik.

Medlem
Arne Berg

Sata express är ju redan utraderad har ju på serversidan & snart konsumentsidan med ersatts av SFF-8639-anslutningen så du får pci-e 3 x4 på dina ssd er medans sataexpress bara har pci-e 2/3(osäker) x2