Inför den antågande CES-mässan i januari har den välkända tillverkarena av tangentbordsbrytare, Cherry, tillkännagivit en ny typ av brytare vid namn Cherry MX RGB. Med hjälp av mindre lysdioder och annat val av material ska brytaren ge en jämnare bakgrundsbelysning som kan ställas in i samtliga 16,7 miljoner RGB-färger.

Vissa föredrar att använda lågprofilsbrytare, som chiclet eller scissor-switch. Andra föredrar de traditionella membranbrytarna som dominerat den stationära datormarknaden under årtionden. Men för de som föredrar mekaniska tangentbordsbrytare, där varje tangent har en egen brytarkomponent, så är det svårt att ta upp ämnet utan att nämna Cherry.

Det mekaniska tangentbordet har genomgått något av en renässans med Cherrys välkända MX-brytare i fronten. Främst är det datorspelare som har hittat ett nytt intresse för brytartypen, och medan de generellt kostar mer än ett membrantangentbord så har det under de senaste åren fallit markant i pris. De fyra vanligaste brytarna idag är de linjära Cherry MX Red och Black och de taktila MX Blue och Brown.

SMD istället för 3-millimetersdiod

I Cherry MX så som de används idag så har varje brytare ett utrymme vid sin bas där en 3-millimeters lysdiod kan monteras för att ge bakgrundsbelysning till tangenten. Det har gjort det enklare för tillverkare att tillverka bakgrundsbelysta mekaniska tangentbord, och även lättare för användare att själva modifiera lysdioderna till andra typer med andra färger.

MX_RGB

Framsteget som Cherry vill göra med sin MX RGB-brytare är att man istället för en 3-millimetersdiod använder sig av flera mindre ytmonterade (SMD) dioder. Genom att reglera dessa dioder kan användaren själv välja färg på sin bakgrundsbelysning – inte bara från tre eller fyra olika kombinationer, utan från alla 16,7 miljoner färger ur RGB-skalan. Vi har sett RGB-bakgrundsbelysning tidigare, bland annat i Steelseries lågprofilstangentbord Apex, men Cherry blir först med att ta samma funktion till mekaniska tangentbord.

Ny färg på bakgrundsbelysningen – samma på brytarna

Brytaren kommer använda sig av ett genomskinligt yttre som bryter ljuset från dioderna för att producera den slutgiltiga färgen som sedan lyser upp tangenten. Innanför det genomskinliga skalet kommer dock brytaren fungera som det har gjort tidigare, och Cherry kommer fortsätta använda de gamla färgbetäckningarna på sina brytare. Man har byggt vidare på de fyra mest populära brytarna:

  • Cherry MX RGB Red: 45 gram linjärt motstånd.
  • Cherry MX RGB Black: 60 gram linjärt motstånd.
  • Cherry MX RGB Brown: 45 gram taktilt motstånd.
  • Cherry MX RGB Blue: 50 gram taktilt motstånd med klickrespons.

Cherry kommer i samarbete med Corsair visa upp Cherry MX RGB på CES-mässan i Las Vegas i januari nästa år, så vi kan räkna med att få en rad nya tangentbord från Corsair i samband med det, varav minst ett med MX RGB. Exakt hur den slutgiltiga produkten kommer se ut får vi dock invänta januari för att veta med säkerhet.


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid