Apple ska enligt reparationsföretaget iFixit slagit nytt rekord i komponentintegrering när man utvecklat och tillverkat den nya generationens MacBook Pro med Retina-skärm. Efter att ha dissikerat den nya slimmade maskinen konstaterar iFixit att datorn är ett helsike att reparera.

Nya MacBook Pro är troligtvis den svåraste bärbara datorn på marknaden att reparera och iFixit ger den högupplösta maskinen en 1:a av 10 möjliga i reparationsbetyg. Apple har bland annat använt sig av proprietära pentalobe-skruvar över hela datorn, samtidigt som RAM-minnet lötts direkt på moderkortet, en SSD med proprietär kontakt och ett stort batteripaket som är fastlimmat istället för skruvat i chassit. Den imponerande men även dyra skärmen är tillverkad i ett stycke så är olyckan framme blir det en stor reparationsprocedur då panelen inte går att plocka av separat.

MacBookPro_diss

Apple har med andra ord inte byggt sin nya MacBook Pro-generation för att vara varken uppgraderings eller reparationsvänlig. Men samtidigt är det imponerande att se hur väl packade datorns olika komponenter verkligen är. Vi recenserade nyligen Samsungs nya 9-serie av ultrabooks som med en rekord tunn profil lyckats minimera onödigt utrymme under sitt aluminiumhölje. Apples nya MacBook Pro-serie är inte lika tunn, men mängden och kraften i de komponenter som tryckts in i det sobra skalet gör det hela till en imponerande bedrift.

MacBookPro_diss2

MacBookPro_diss3

De som bestämt sig för att köpa en MacBook Pro med Retina-skärm bör i alla fall välja konfiguration med eftertanke, uppgraderingar i efterhand går tydligen från extremt svåra till omöjliga.

Källa: iFixit


Relaterade artiklar:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
cnygThe MuttMerlinenIllwillWinne2 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag hoppas ingen kommer få en defekt macbook, särskilt efter grantin har gått bort. 3000$ för topmdellen med 650m, är ett skämt, hur bra än mac må vara är det inte prisvärdet, särskilt inte om uppgraderingar inte kan göras i efterhand. Mac får något tänka efter; acer’s m5 kommer att ha nvidia 640M LE men kostar en tredjedel av vad mac gör och är uppgraderingsbar. för 100-150$ kan acers skärm uppgraderas till en FHD med bra kvalitet från AUO. [url=http://www.dustinhome.se/product/5010639563/sony-vaio-z1311s9e-ci7-3-1-8gb-256-ssd-13-1-w7hp/#intcmp=searchProvider_dacsa]SONY VAIO Z1311S9E[/url] kostar 8000kr med allriskförsäkring som har allt man kan tänka sig, ssd, 8GB och backlit keyboard. endast dGPU… Läs hela »

Winne2
Gäst
Winne2

Jo de e dyra men fan så nice. Min HP Pavilion är plastig och ful. De uppgraderingar man brukar kunna göra på laptop är mer minne och annan hårddisk, annars är allt annat lika kört som på Mac.

Men på min HP ka jag inte byta HDD, sätter jag in nåt annat där, testat med 2 olika SSDs så bootar skiten inte ens (ingen bild, ingenting). Så mycket för att kunna uppgradera…

Vill ha nya Macen men kommer nog inte skaffa den för jag behöver inte den, bara vill ha 🙂

Merlinen
Medlem
Merlinen

Enda man inte kan byta jämfört mot vanliga är ju minnena och batteriet.Men vi har över 1000 laptopar (HP) som vi underhåller på jobbet och senaste 3 åren har vi aldrig behövt byta batteri på någon. Men minnen har det ju hänt att dom gåt sönder. Jag skruvar mycket i dell och HP burkar och efter jag för första gången bytt moderkortet på en macbook pro så förstår man varför den kostar lite extra, en fröjd att skruva i dom jämfört mot en HP. Priset på den nya är lite överkant, hade den legat på runt 19 900 – 18… Läs hela »

Illwill
Gäst
Illwill

Du jobbar med datorer och har en…HP? Ehum, den IT-ansvarige på ditt jobb borde avskedas omedelbart. Nu har jag ingenting till övers för Apple, men jämfört med HP så är ju…tja, vad som helst bättre. Att något är enkelt att skruva i etc är rätt irrelevant om datorerna, som med HP, kommer att gå sönder. Notera att jag inte skriver ”troligen kommer gå sönder” eller ”kan gå sönder”. HP kommer att gå sönder, för det är skräp. Apple är en söt plastbit där man betalar 5 papp för en bild av ett halvätet äpple, oavsett vilken produkt det är. Bättre… Läs hela »

Merlinen
Medlem
Merlinen

Ja du har ju inte så bra koll.
Vi har över 5000+ maskiner totalt och fel % är otroligt låg.

Testkört andra märken och dom har definitivt inte gått bättre, enda PC väg som skulle vara tänkt att byta emot är Lenovo.

Och att det skulle vara irrelevant hur service vänlig en maskin är, är ganska fel.

Men lite för mycket OT nu.

The Mutt
Medlem
The Mutt

Min hp dator har fått nytt batteri 2ggr, första redan efter 1 månad och den är ca 3år. Men det positiva är väl att man får en ny dator vad som än går sönder. 🙂

cnyg
Gäst
cnyg

Mac hårdvara är trevlig, apple är perfektionister, man får i princip köpa en väldigt dyr bärbar pc för att få lika bra kvalitet på komponenter som i mac.

Har kört Mac Os X, Linux och Windows på senare tid mac på skrivborddet. Kommer att byta till Windows. Mac os X minneshantering är gravt buggig. Os frigör ej minne korrekt utan behåller det som inaktivt blått får slut på ledigt grönt minne. Maskinen tokswappar med 8GB ram efter flera dagars användning.

Kanske är detta fixat i 10.8.