Genom introduktionen av den nya Imac-familjen har Apple valt att göra om Fusion Drive-hårddiskarna. De nya hårddiskarna har så lite som 24 gigabyte flashbaserat lagringsutrymme, ner från 128 gigabyte. De kunder som vill ha 128 gigabyte måste betala extra för en hårddisk med två eller tre terabyte lagringsutrymme.

Sedan ett par år tillbaka har Apple sålt så kallade Fusion Drive-enheter som kombinerar lagringskapaciteten i traditionella hårddiskar med snabbheten i flashbaserat lagringsutrymme. Sedan lanseringen av Fusion Drive har Apple inkluderat 128 gigabyte flashbaserat lagringsutrymme i varje enhet. Nu har detta förändrats drastiskt den senaste en terabytes-versionen av Fusion Drive inkluderar nu 24 gigabyte flashbaserat lagringsutrymme.

2 200 kronor extra för större variant

Apple hänvisar kunder som vill ha 128 gigabyte i sin Fusion Drive till två eller tre terabyte-modellerna. Prisskillnaderna mellan de olika modellerna är dock stora. Fusion Drive med en terabyte kostar 1 100 kronor mer än den traditionella hårddisken med en terabyte data. Två terabyte-versionen av Fusion Drive kostar 2 200 kronor mer än en terabyte-versionen av Fusion Drive. Konsumenter betalar alltså 1 100 kronor för 24 gigabyte flashbaserat lagringsutrymme i steget upp till Fusion Drive och sedan ytterligare 2 200 kronor för en tera byte extra hårddisklagring och 102 gigabyte flashbaserat lagringsutrymme.

Apple Imac 2015 priser harddisk

Billigaste modeller har vanlig hårddisk

Vid presentationen av den nya Imac-familjen var det många som lyfte på ögonbrynen över faktumet att alla Imac-serier fortfarande säljs med traditionella hårddiskar, även den billigaste 27 tumsmodellen som kostar 20 000 kronor. Med en 256 gigabyte SSD som kostar 2 200 kronor och en 512 gigabyte-modell som kostar 5 500 kronor extra verkar det som om Apple vill få konsumenter att betala extra för de andra lagringsalternativen. Med det sagt kan vi påpeka att hårddisken går att byta ut dock inte utan att öppna upp enheten på ett sätt som troligen bryter mot garantiavtalet.

En annan intressant detalj med Apples nya Imac är att alla nya modeller nu har stöd för 64 gigabyte arbetsminne. Detta betyder att användare kan installera extra minne i efterhand, eftersom Apple inte säljer versioner av nya Imac med mer än 32 gigabyte arbetsminne.

Källa: Apple, OWC

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Segen01SebbeMicke NilssonMagnus Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Magnus Johansson
Gäst
Magnus Johansson

Det går inte att uppgradera till mer minne i efterhand som ni skriver eftersom minnet är lödat fast.

Micke Nilsson
Gäst
Micke Nilsson

27″ modellen går utmärkt att uppgradera själv.
21,5″ modellen har tyvärr fastlödda minnen, så där gör man bäst i att ta så mycket som möjligt från början.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Man köper en PC och bygger själv, så har man löst problemet med Apple:s överpriser.

Segen01
Gäst
Segen01

[quote name=”Sebbe”]Man köper en PC och bygger själv, så har man löst problemet med Apple:s överpriser.[/quote]
DAMN RIGHT!