En av de största nyheterna inom bildskärmar detta år är nya modeller med 4K-upplösning och 144 Hertz uppdateringsfrekvens. Det visar sig dock att dessa inte har full bildkvalité vid sin maximala uppdateringsfrekvens.

Tillverkarna Asus och Acer har båda ena riktiga bestar till bildskärmar på ingång. Det handlar om 27 tum stora skärmar med en upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar och en maximal uppdateringsfrekvens på 144 Hertz (Hz).

Det visar sig dock att dessa bildskärmar förlorar bildkvalité när uppdateringsfrekvensen går över 120 Hz. Detta kommer via forumet Reddit och en användare som går under namnet Glennwing. Glennwing förklarar hur han lagt märke till ett flertal tidiga recensioner av de nya 4K 144 Hz-skärmarna nämner hur bildkvalitén försämras vid hög uppdateringsfrekvens. Ingen av dessa recensioner ska dock ha nämnt exakt varför detta sker.

Glennwing fortsätter sitt inlägg med att förklara att skärmarna använder sig av så kallad ” 4:2:2 chroma subsampling”. Detta är en teknik som ofta används inom film och TV som innebär att gråskalan av bilderna som visas på skärmarna skickas i full upplösning. Medans den portion av bilderna som är färginformationen skickas över bildkabeln i halva sin horisontella upplösning. Det vill säga 1 920 x 2 160 pixlar.

Glennwing förklarar att det är Displayport 1.4 som ligger till grund för användandet av chroma subsampling på dessa skärmar. Den bandbredd som Displayport 1.4 har (26 Gbit/s) är tillräckligt för 4K-upplösning vid 120 Hz uppdateringsfrekvens. Däremot blir det stramt med bandbredd när 144 bildrutor i sekunden ska visas.

Enligt Glennwing kan även användandet av Nvidia G-Sync vara en bidragande faktor till skärmarnas begränsningar. Glennwing menar att då G-Sync kräver exklusiv hårdvara från Nvidia tvingas bildskärmstillverkare i värsta fall till att göra uppoffringar på olika fronter för att få med den adaptiva uppdateringsfrekvensen.

Glennwing skyller dock inte allt på Asus eller Acer, men menar att tillverkarna kunde ha varit tydligare i sin marknadsföring. Hade dessa skärmar marknadsförts som 120 istället för 144 Hz hade de fortfarande varit ett rejält kliv framåt för bildskärmar. Samtidigt som problemen vid den höga uppdateringsfrekvensen inte hade uppstått.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulTobbeTintinJohan Schöring Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johan Schöring
Gäst
Johan Schöring

”Det visar sig”… Jag tyckte det skrevs tydligt om begränsningarna redan när skärmarna announceades i april, t.ex. på anandtech: https://www.anandtech.com/show/11304/acer-announces-predator-x27-4k-144-hz-hdr-gsync, konstigt att det nu plötsligt går nästan viralt.

Tintin
Medlem
Tintin

144Hz? Jag tyckte det fungerade alldeles utmärkt att spela CS i 60 Hz förr i tiden 🙂 folk börjar bli lite väl bortskämda och krävande haha

Tobbe
Medlem
Tobbe

Bättre bild på färgslakt.
comment image
1 till 1__________________________ halva i bredd__________________halva i bredd och höjd

Morkul
Medlem
Morkul

Är inte helt uppdaterad dör tillfället men: Varför använder di inte HDMI 2.1 istället? Som ni skriver i artikeln ”Displayport 1.4 har (26 Gbit/s) ” HDMI 2.1 har ju hela 48 Gbit/s så det borde vara ett bättre val.

Sedan har vi det faktum att HDMI kabeln har bättre jordskärm i sin standard.