Opera blir den första stora webbläsaren som får gratis VPN inbyggt direkt i mjukvaran, för att surfa anonymt och komma runt regionsbegränsningade tjänster.

Opera Software har släppt en ny utvecklarversion av webbläsaren med samma namn, den här gången med ett intressant nytt verktyg för att låta användare surfa anonymt på internet. Webbläsaren levereras med inbyggt stöd för en gratis VPN-tjänst (via kanadensiska Surfeasy), som även håller koll på din förbrukade datamängd.

Surfa anonymt och kringgå regionslåsningar

Som bekant är en VPN en teknik som krypterar din internettrafik och ”studsar” den mot en VPN-server innan den når din dator eller hemsidan du kommunicerar med. När hemsidan analyserar trafiken ser de VPN-serverns IP-adress, inte din egen, och krypteringen skyddar mot tjuvlyssning, till exempel om du använder ett öppet trådlöst nätverk. VPN används bland annat för att vara anonym när du surfar, men även för att komma runt regionsbegränsningar – till exempel har många streamingtjänster olika utbud i olika länder.

I Operas fall är VPN-tjänsten begränsad till webbläsaren, så du kan inte använda den för att kryptera trafik från andra program, såsom epostklient, spel eller andra webbläsare. Men just att tjänsten är gratis gör att den innebär en intressant satsning för anonymitet på internet, och det kommer bli intressant att se huruvida de andra större webbläsarna får liknande finesser framöver.

Än så länge finns funktionen endast i utvecklarversionen av Opera 38, och det är oklart när eller om funktionen kommer även till konsumentversionen.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulTripptrapptrullHumboldt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Coolt, har använt Opera till vardags sedan något år tillbaka. Tycker den är helt ok, även om det uppstår en del lustigheter ibland på vissa sajter. Då får man ta till Explorer.

Humboldt
Gäst
Humboldt

Vilken död detta vore för Google om alla började köra…

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Varför döden för Google?

Morkul
Medlem
Morkul

Denna VPN är seg som sirap jämfört även mot de billigaste betallösningarna där du då dessutom har betydligt fler valmöjligheter och kommer att vara skyddad oavsett vilket program du vill använda. Personligen betalar jag så hellre typ 50 öre om dagen och får bra hastigheter och skyddar hela hemmet istället.

Humboldt
Gäst
Humboldt

Vilken död det vore för Google om alla började köra…