Under förra veckan framkom det att den Intel Core i9-processor som kan huseras i 2018 års Macbook Pro led av stora värmeproblem. Apple hävdar ha hittat roten till problemet i en mjukvarubugg som nu ska ha åtgärdats i en ny uppdatering.

För några dagar sedan blev det en del uppståndelse runt Apples nya Macbook Pro-datorer. Mer specifikt handlar det om den 15 tum stora modellen som kan utrustas med en Intel Core i9-processor.

Det verkade som att Apples design helt enkelt inte kunde göra mycket för att kyla ner den högpresterande processorn under tyngre belastning. Detta rapporterades bland annat av Youtube-profilen David Lee som efter egna tester kunde avslöja hur processorn klockfrekvenser dök ända ned till 2,2 gigahertz (GHz). Medans processorn faktiska basfrekvens ligger på 2,9 GHz.

Apple ska ha varit i kontakt med Lee och försökt att utröna vad som kan stå till grund för dessa värmeproblem. Det är inte, som tidigare trott, chassits eller kylanordningens design, utan ett mjukvarufel som orsakade de låga klockfrekvenserna.

Problemet ska vara ett nyckelvärde som saknats i datorernas firmware. Avsaknaden av detta har lett till problem när det kommer till datorernas energiprofiler och hur de hanteras. Vilket i sin tur ledde till att fläktarna hos kylanordningen inte svarade korrekt när processorerna sattes under tung belastning och således sjönk klockfrekvenserna som ett svar på de höga temperaturerna.

Nu har Apple lanserat uppdateringen 10.13.6 för Mac OS. Denna ska åtgärda det tidigare nämnda problemet och ge användare den prestandan som Apple utlovar på produktsidorna för 2018 års Macbook Pro-modeller. Användare kan nu förvänta sig omkring 70 procent snabbare prestanda hos 15-tums modellen jämfört med fjolårets dito och omkring 100 procent snabbare prestanda för 13-tums modellen.

Den nya uppdateringen för Mac OS finns att ladda ned via företagets hemsida.

Apples senaste Macbook Pro sägs lida av grova värmeproblem

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid