Trådlös laddning är framtiden. Det är ett faktum de flesta av oss kan skriva under på och forskare på Duke University har nu presenterat ett stort framsteg för att nå komersiella framgångar. Med en ny magnetfältsteknik och en ”superlins” har man lyckats med tri trådlös laddning genom luften.

Dagens trådlösa laddningslösningar kräver att sändare och mottagare ligger i närmast direktkontakt för att strömmen ska flöda mellan enheterna. Detta är fortfarande bättre än att brottas med sladdhärvor och kontakter men bidrar till vissa restriktioner. Det mest uppenbara är att din enhet måste ligga still på sin laddningsplatta och inte kan röras. Det går faktiskt att prata i en mobiltelefon medans den laddas med kabel, något som inte är möjligt med trådlös laddning idag – såvida man inte använder högtalartelefon.

Detta är något vi kommer slippa tänka på i framtiden ifall forskare på Duke University får fart på sina tidiga experiment med magnetfältsteknik. Ett forskarlag på Pratt School of Engineering har nu presenterat lite initiala resultat från sin forskning där man med hjälp av en superlins lyckats fokusera lågfrekventa magnetfält för att överföra ström trådlöst på betydligt längre avstånd än tidigare varit möjligt. Tidigare har överföringslängden varit begränsad efter storleken på sändare och mottagare där man med en kvadratcentimeter stor krets endast kunde nå hyfsad effektivitet just inom någon centimeters avstånd. Med sin superlins och de fokuserade magnetfälten kunde forskarlaget för första gången nå flera gånger längre överföringsavstånd än kretsarnas storlek, vilket är ett stort framsteg.

wireless_charging2

Tekniken gör det möjligt för trådlös laddning genom luften och i framtiden hoppas forskarna att vi får se konsumentlösningar där telefonen eller andra produkter börjar laddas så fort de kommer in i ett rum med en trådlös laddningssändare.

“The true functionality that consumers want and expect from a useful wireless power system is the ability to charge a device wherever it is – not simply to charge it without a cable,” säger Yaroslav Urzhumov, professor och forskare vid Duke University.

Magnetfält ska enligt Dr. Urzhumov ha flera tydliga fördelar mot elektriska fält och göra tekniken betydligt säkrare i form av strålningsnivåer.

“Most materials don’t absorb magnetic fields very much, making them much safer than electric fields. In fact, the FCC approves the use of 3-Tesla magnetic fields for medical imaging, which are absolutely enormous relative to what we might need for powering consumer electronics. The technology is being designed with this increased safety in mind.” utvecklade Urzhumov.

I sin rapport på Duke Universitys hemsida nämner man inget om när tekniken eventuellt kan komma att användas i konsumentprodukter och det är ganska uppenbart att man fortfarande är i ett tidigt stadie av utvecklingsfasen. Samtidigt ser vi hur flera stora aktörer satsar mer på just trådlös laddningsteknik och om ryktena kring Apples arbete med trådlös laddning för bärbara datorer och mobila enheter visar sig stämma kan vi nog få se rejält ökad aktivitet inom området.


Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
DanielssssAnton KarmehedMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Coolt, men fortfarande inte lika häftigt som det Nokia pratade om för några år sedan, en mobil som tillsammans med kinetisk energi från bäraren, även skulle laddas med alla de radiovågor som vi ständigt har runt oss. Målet var att ta fram en mobil som aldrig behövde laddas, så länge man bar den med sig hela tiden.

Danielssss
Gäst
Danielssss

Det blir intressant då detta är så pass effektivt att det går att ha i vägarna och köra bil med den tekniken.
Lär krävas ett och annat kärnkraftverk, men vad gör man 😉