Att ligga som nummer ett på Internetsajten topp500.org är något de flesta regeringar och industrier strävar efter. Topp500.org är nämligen en Internetsajt som rankar världens 500 snabbaste superdatorer.
Att kunna säga ”Vi har världens snabbaste dator!” är det inte många som kan skryta med men det är något Japan har kunnat säga under de två senaste åren.
Den välkända Earth Simulator, som datorn heter, tillverkades 2002 av NEC och gick direkt in på en ohotad förstaplats på topp500.org med en beräkningskraft på 35.86 teraflops. Superdatorn används som namnet antyder till att simulera olika klimatändringar, t.ex. jordbävningar som är mycket vanligt i Japan.


Earth Simulator har varit nummer ett ända sedan dess men nu verkar det som att IBM vill ändra på detta och ta över tronen som tillverkare av världens snabbaste dator.
IBM arbetar för tillfället på en ny superdator vid namn Blue Gene/L som trots att den ännu inte är färdigbyggd sägs ha passerat Earth Simulator i testprogrammet linepack (det program som används för att ranka systemen på topp500.org). Blue Gene/L har i nuvarande utformning uppnått en beräkningskraft på 36.01 teraflops i interna tester hos IBM.


Även om prestandan inte skiljer sig väsentligt mot Earth Simulator är det två helt olika system storleksmässigt.


”The new system is notable because it packs its computing power much more densely than other large-scale computing systems. Blue Gene/L is one-hundredth the physical size of the Earth Simulator and consumes one twenty-eighth the power per computation, the company said.”


Detta Blue Gene/L system använder sig av 16 000 processorer men man planerar att under början av nästa år installera en större modell av Blue Gene/L i Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien. Detta system ska innehålla över 130 000 processorer (!!) och bör ge en beräkningskraft på ofattbara 360 teraflops.


Enligt forskare kan Blue Gene/L och dess enorma beräkningskraft innebära märkbara framsteg för dagens forskning.


Den nuvarande topplistan (från juni 2003) på topp500.org finns att hitta här. Den nya listan för 2004 ska tillkännages i november detta år och då lär vi alltså ha en ny ledare.


Källa: News.com

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid