Qi är idag den vanligaste lösningen för trådlös laddning i exempelvis mobiltelefoner, men kanske dess största nackdel är att den endast fungerar på väldigt små avstånd. I kommande version 1.2 av standarden förlängs det aktiva avståndet till 45 millimeter.

Idag har flera av marknadens flaggskeppstelefoner och andra enheter möjlighet till trådlös laddning via Qi, en standard framtagen av organisationen Wireless Power Consortium, eller WPC. Tidigare implementationer av Qi kräver en nära kontakt mellan laddaren och enheten, vilket kan leda till att inkopplingen känns osmidig och att laddningen bryts om någonting knuffas till.

I version 1.1 av Qi-standarden, som bland annat visades upp under årets Computex-mässa, förlängs det aktiva avståndet mellan laddare och enhet till 30 millimeter. Det är fortfarande inte några enorma avstånd, men tillräckligt för att exempelvis laddningsplattor och dockningsstationer ska bli lite enklare att använda.

Tanken är dock inte att Qi ska stanna där, utan WPC planerar att utöka avståndet och standardens användningsområden ännu mer framöver. Version 1.2 uppges sikta på ett aktivt avstånd på 45 millimeter, och målet är att laddningsplattor ska kunna byggas in i allt från köksbänkar till skrivbord och instrumentbrädor i bilar.

Konsumenter fortsätter efterfråga trådlös laddning i nya mobiltelefoner och surfplattor och de ökande aktiva laddningsavstånden bådar gott för en mer användarvänlig och effektiv trådlös laddningsteknik framöver. Det ska även bli intressant att se hur konkurrerande tekniker från organisationer som Alliance For Wireless Power kommer göra sig kända på marknaden under de kommande månaderna och åren.

Via: The Register


Relaterade artiklar

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid