NVIDIA har redan tagit ett par fina skapler på den mobila marknaden med sin Tegra 2 plattform. Inte minst Samsungs som trots egenutvecklade ARM-processorer valt Tegra 2 till flera av sina produkter. Under MWC 2011 har nu NVIDIA spelat ut sitt sista trumfkort, en ny fyrkärnig superprocessor som under utvecklingsnamnet Kal-El ska dyka upp i produkter redan under 2011.

Kal-El är som kanske flera av er vet födelsenamnet på stålmannen och ungefär här kommer den första hinten från NVIDIA om hur man själv – och hur man vill att vi – ser på sin nya mobila processorplattform. Det nya Kal-El projektet är i själva verket Tegra 3 men det som är extra spännande är att NVIDIA nu avslöjat betydligt fler detaljer och inte minst flyttat fram lanseringsdatumet ganska ordentligt för sin nästa generations Tegra-plattform. Då man redan nu visat upp de första fullt fungerande Kal-El kretsarna på Mobile World Congress 2011.

kal-el2

Kal-El ska vara 5 gånger så kraftfull som Tegra 2 och detta görs möjligt genom att man först och främst fördubblar antalet Cortex-A9 CPU-kärnor i kretsen, från 2 st. till 4 st. Varje kärna är också effektivare med bland annat stöd för NEON genom ARM:s egna mediaprocessor (MPE). Samtidigt som de fyra kärnorna delar på samma 1MB L2-cache som i Tegra 2 ska den 32-bit stora minneskontrollern arbeta mot betydligt snabbare LPDDR2-minne för bättre bandbredd. På det stora hela ska Kal-El vara kraftfullare än en tvåkärnig Intel Core 2 Duo T7200 CPU om vi ska lita på NVIDIA:s egna tester. En CPU som drar förhållandevis astronomiska 34 watt.

kalel

Applikationsprocessorn kommer att tillverkas med 40nm teknik och är som väntat ganska mycket större än Tegra 2, 80mm2 mot ~49mm2, men NVIDIA hävdar att man lärt sig mycket under året som gått och att strömförbrukningen inte ska vara högre vid likvärdig belastning. 

kal-el

Förutom en betydligt kraftfullare CPU-del ska även NVIDIA biffat till sin integrerade GeForce ULP GPU. Grundarkitekturen är densamma men med 12 st. exekveringsenheter – upp från 8 st. i Tegra 2 – har grafikkretsen betydligt mer prestanda att erbjuda även om man skulle hålla klockfrekvenserna på samma nivå som i Tegra 2. 

NVIDIA hävdar att Kal-El stödjer upplösningar på hela 2560×1600 pixlar och man visade under sin demonstration upp ett 2560×1440 pixlars videoklipp som spelades upp på inte mindre en två separata bildkällor. Den nya videodekodern i Kal-El ska vara betydligt kraftfullare än i Tegra 2 och klara allt från 1080p60 klipp till stereoskopisk 3D.

Kanske mest imponerande är NVIDIA:s produktplan och lanseringsdatum för Kal-El. De demonstrationer som gjordes på MWC 2011 utfördes på färdiga provexemplar av kretsen med A0-stepping med nära nog full funktionalitet. NVIDIA själva är väldigt agressiva och menar att vi kan komma att se de första surfplattorna med Kal-El redan under augusti månad, samtidigt som smartphones bör dyka upp under fjärde kvartalet. Skulle NVIDIA hålla denna tidsplan blir man utan tvivel först ut på marknaden med en fyrkärnig Cortex-A9 krets och sätter ytterligare press på konkurrenterna.

kalelroadmap
Om 3 år lovar NVIDIA en 100 gånger så kraftfull processor som dagens Tegra 2.

Källa: Anandtech, Engadget

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PoontusSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Jag är grymt imponerad av Nvidias ARM satsning. Ser ut som att de lägger full press på övriga ARM tillverkare. Också intressant om nu Kal El presterar bättre än en Core 2 duo T7200.

Om man tittar på storlekarna ligger Kal El på 80mm2 mot T7200 som ligger på hela 143mm2. Nästan dubbelt stor krets. Bara att hoppas att prestandasiffrorna stämmer.

Jag har tjatat om detta länge nu men ett test på X86 mot ARM hade varit riktigt kul läsning.

Poontus
Medlem
Poontus

om dom nu bara kunde använda sina lärdommar tillatt kanske göra sina kommande grafikkort lite mer strömsnåla, så att vi slipper 200W grafikkort.