Intel tillkänngav sin nya 22nm-process under förra veckan och spekulationerna var heta om att detta var Intels chans att ta sig in på den ultramobila marknaden och verkligen konkurrera mot ARM. Det ser inte ut som att Intel har någon brådska utan kommer ut med sin första strömsnåla arkitektur baserad på 22nm först 2013, ungefär när AMD och ARM-tillverkarna väntas ha tillgång till 20nm.

Den nya arkitekturen från Intel kommer gå under namnet Silvermont och blir uppföljare till Cedarview som lanseras det fjärde kvartalet i år. Silvermont blir en helt ny SoC från Intel baserad på deras 22nm tillverkningsprocess med 3D-transistorn och även processorkärnan ska få sig ett lyft enligt källan till CNET.

Om detta stämmer blir det första gången som Intel verkligen ger Atom lite uppmärksamhet då man tidigare fokuserat på integrering av andra kretsar som grafiken och nordbryggan, utan att ha ökat prestandan nämnvärt på processorn då den hela tiden varit baserad på samma arkitektur. Vilka förändringar i processorarkitekturen som kan väntas är ännu oklart men att Atom är i behov av högre prestanda är det inga tvivel om. Man ska fokusera på just högre prestanda och lägre strömförbrukning och med tanke på att Intels kommande 22nm-process väntas sänka strömförbrukningen lika mycket som om man hoppat över en tillverkningsprocess bör det finnas mycket svängrum för Intel att arbeta med.

w8arm

Windows 8 kommer med stöd för ARM-arkitekturen

Med lanseringen av Windows 8 öppnas även portarna för tillverkare som Texas Instruments, Qualcomm, Marvell, Nvidia m.m. att komma ut på marknaden för bärbara och stationära vilket gör att Intel inte längre bara har AMD att oroa sig för, dessutom behöver Intel all hjälp de kan få med att ta sig in på smartphone-marknaden. Under nästa vecka ska Intel hålla ett sammanträdande tillsammans med flera industrianalytiker och journalister och då ska man diskutera framtidsplanerna för deras Atom SoC:s.

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ska bli kul och se hur detta utvecklar sig. Intel och AMD har riktigt intressanta grejer på gång i det strömsnåla segmentet! Sen när Windows 8 kommer får vi in ARM och alla som tillverkar för dom. Härligt för oss konsumenter.