Sedan AMD levererade sitt smörgåsbord av kodnamn för nästa generations Northern Islands grafikkretsar har vi börjat gräva djupare i informationen och med hjälp av trovärdiga källor kunnat identifiera tre nya serier av mobila grafikkretsar med återigen fyndiga kodnamn.

Redan med Evergreen-arkitekturen kunde vi visa med all tydlighet att AMD inte väljer sina kodnamn på måfå. När nu nästa generations grafikkortsgeneration står runt hörnet blir det återigen uppenbart att det finns en röd tråd genom AMD:s produktplaner, för deras mobila grafikkretsar plockar vi upp tråden i Kanada.

ATI Technologies är i grunden ett kanadensiskt företag och med sin nya mobila plattform har man fokuserat på Vancouver-området, där vi bland annat hittar skidorten Cypress Mountain (referens til Cypress i Evergreen-familjen) men i krokarna finns även nordamerikas största skidort, Whistler Blackcomb med topparna Blackcomb Peak och Whistler Mountain men även Mount Seymour som även det lockar skidturister.

blackcomb
Whistler Blackcomb (bildkälla: Snowboarding.com)

Om vi går tillbaka till Catalyst 10.8 och de kodnamn som nämns hittar vi passande nog följande.

Grafikkrets Modeller
Blackcomb XT/PRO
LP
XT/PRO Gemini
LP Gemini
Whistler XT
PRO/LP
XT/PRO Gemini
LP Gemini
Seymour XT/PRO
LP
XT/PRO Gemini
LP Gemini

AMD kommer som synes att erbjuda en mängd olika konstellationer med sina nya mobila grafikkretsar i Vancouver-familjen och de ändelser som används ser ut att behandla olika modeller inom produktserierna. XT/PRO är med största sannolikhet ett sätt att särskilja produkter med lika prestanda. LP bör betyda ”low power” och vara strömsnålare modeller, vilket stämmer in på den mobila marknaden. Gemini är något mer oklart, men på latin betyder ordet tvillingar och det ryktas att Gemini helt enkelt är dubbel-GPU lösningar för den mobila plattformen. Det som talar emot detta är behovet av sex olika multi-GPU lösningar så vi ska nog ta detta med en extra stor nypa salt i dagsläget.

AMD har som väntat inga kommentarer på de senaste dagarnas uppsjö av teorier och läckta uppgifter kring den nya generationens DirectX 11 grafikkretsar. Men eftersom vi tror att man varit fullt medvetna om informationen i sina nya Catalyst 10.8 drivrutiner kan vi dra slutsatsen att i alla fall flera av de modeller som nämns kommer att presenteras inom en överskådlig framtid och samtidigt sätta käppar i hjulet för NVIDIAs försäljning av Fermi. Våra källor säger att de tidigare lanseringarna startar i oktober, något vi givetvis kommer att följa.

Relaterade artiklar:
Radeon HD 6970 ”Antilles” lanseras i december
Radeon HD 6000-produktnamn avslöjade i Catalyst 10.8

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments